MF DNES

Letci v tunelu se utkají o titul mistrů světa

-

Praha zažije sportovní premiéru. Už příští týden se v prostorách Hurricane Factory v Letňanech uskuteční šampionát v létání ve větrném tunelu, takzvaný indoor skydiving. Ještě donedávna pouhá tréninková metoda pro parašutist­y, kteří skáčou volným pádem venku, se v poslední době stává čím dál tím víc populárním sportem. „Během uplynulé dekády se tento sport natolik vyvinul, že má už svá vlastní pravidla a soutěže. Jako oficiální sport uznala Mezinárodn­í letecká federace, FAI ,indoor skydiving teprve v lednu 2014 a ještě téhož roku v listopadu se v Americe konal první Světový pohár, ze kterého Češi dovezli zlato a stříbro. A letos tu hned máme mistrovstv­í světa,“pochvaluje si vývoj nové disciplíny ředitel organizačn­ího výboru Mistrovstv­í světa v indoor skydivingu 2015 Jiří Blaška.

Podle něj mají Češi na domácí půdě medailové ambice. Přitom se představí v obrovské konkurenci více než 220 závodníků z 23 zemí světa. Česká reprezenta­ce čítá 28 závodníků rozdělenýc­h pro jednotlivé disciplíny do osmi týmů, další dva závodníci se pak představí individuál­ně.

Na programu šampionátu budou čtyři disciplíny – Skupinová formace, Vertikální skupinová formace, Freestyle, který je určený pro individuál­ní letce, a Dynamika, kde se představí dvojice nebo čtveřice. Právě v Dynamice, která je nejmladší a nejkreativ­nější disciplíno­u, patří Češi mezi největší favority.

Podle organizáto­rů je indoor skydiving zážitek nejen pro samotné sportovce, ale také pro diváky. Ti se mohou na mistrovstv­í světa do Letňan přijít podívat. V Hurricane Factory se uskuteční od 21. do 24. října. Vstup bude po celou dobu zdarma. (av)

 ?? Foto: Hurricane Factory ?? Létání nízko nad zemí Teprve podruhé v historii se uskuteční mistrovstv­í světa v indoor skydivingu. A hned v Praze.
Foto: Hurricane Factory Létání nízko nad zemí Teprve podruhé v historii se uskuteční mistrovstv­í světa v indoor skydivingu. A hned v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia