MF DNES

Prohnilá policie. Kdo ovládal koho

Olomoucká kauza: Inspekce, která má kontrolova­t policii, sloužila obviněnému

- Jakub Pokorný s přispěním Josefa Kopeckého a Pavly Kubištové

OLOMOUC Když při razii na olomoucké policii prověřoval­i i tamního šéfa policejní inspekce Tomáše Uličného, nebyla to vůbec žádná náhoda. Uličný je dobrým známým dnes již obviněného policisty Karla Kadlece – Kadlec na inspekci před pěti lety také pracoval. A právě inspekce bděla nad tím, aby nikdo nerušil Kadlecovy aktivity s podnikatel­em Ivanem Kyselým, kvůli nimž jsou oba obviněni z trestných činů v souvislost­i s krytím dotačních pod- vodů. Jsou ve vazbě, takže jejich stanovisko není možné získat.

Poslankyně za ANO Jana Lorencová, místopředs­edkyně komise pro kontrolu inspekce, MF DNES v otevřeném rozhovoru uvedla, že inspekce v Olomouci nejspíš zneužívala svého postavení. Lorencová měla z titulu své funkce přístup k dokumentům inspekce a hovořila i s olomouckým­i aktéry. V policii probíhají alespoň dílčí personální změny. Včera sám odešel z funkce šéf republikov­é kriminální policie Milan Pospíšek, v jehož kanceláři byla také domovní prohlídka. S generální inspekcí (GIBS) však kauza zatím vůbec nehnula. Až nyní chce premi- ér Bohuslav Sobotka od šéfa inspekce Ivana Bílka vysvětlení a poslal mu otázky ke kauze. „GIBS se ocitá v nedobrém světle,“řekl Sobotka.

Uličný Kadlecovi pomohl minimál- ně ve chvíli, kdy mu hrozilo vyšetřován­í kvůli šikaně podřízenýc­h před dvěma roky. „Kontrolní oddělení olomoucké policie shledalo, že by se mohlo jednat o trestný čin plukovníka Kadlece. Ten měl na poradě své podřízené hrubě urážet. Věc byla postoupena na GIBS v Olomouci, která byla již tehdy vedena plukovníke­m Uličným. O něm bylo dávno známo i veřejnosti, že je blízkým přítelem plukovníka Kadlece. Na GIBS se najednou začali hlásit se svými výpověďmi policisté z olomouckéh­o ředitelstv­í, kteří podporoval­i verzi plukovníka Kadlece,“vypráví Lorencová.

Ta pak následně zjistila, že někteří „Kadlecovi svědci“na uvedené poradě vůbec nebyli. To už ale mezitím GIBS Kadlecovu kauzu přestěhova­la do Hradce Králové, aby nikdo Uličného nenařkl z podjatosti, a tam ji v tichosti odložili. Loni se kauzou zabývali i poslanci, ale už toho moc nezjistili ani nezvrátili. „Právě takové případy, kdy bylo dle mého názoru minimálně podezření, že je GIBS zneužívána pro ochranu nezákonnéh­o jednání některých služebních funkcionář­ů policie nebo přímo k zametání jejich trestné činnosti pod koberec, by mělo být v zájmu všech členů poslanecké komise řešit,“říká Lorencová.

Čtěte na str. 2

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů se ocitá v nedobrém světle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia