MF DNES

Buď dva roky hodný a dostaneš babičku

-

PRAHA Spolky a sdružení, které provozují vícegenera­ční seznamky, hlásí poněkud překvapivý trend. Stále více rodin s malými dětmi hledá náhradní babičky. Ty se staly natolik nedostatko­vým „zbožím“, že se na ně i rok či dva čeká.

„Nám se povedlo náhradní babičku najít vlastně až po dvou letech, jelikož první pokus nevyšel. Ale už čtyři měsíce si s dětmi naši Aničku jaksepatří užíváme. Je to živel, ale i moje ratolesti jsou hyperaktiv­ní, takže si spolu úžasně sednou,“líčí Daniela Hladká z Prahy.

Výjimečná poptávka po náhradních prarodičíc­h překvapila i spolek Život 90, kde tento měsíc rozjeli mezigenera­ční internetov­ou seznamku. Babičku tam ihned začalo hledat více než sto rodin, zatímco zájemkyně ze strany seniorek lze spočítat na prstech rukou.

„Generačně neúplné rodiny jsou na obou koncích – ve věku kolem třiceti let i ve stáří. Zaměstnaný­m rodičům náhradní prarodiče umožní trochu si vydechnout. Pro starší lidi je zase větším problémem než peníze osamělost, takže profit je oboustrann­ý,“komentuje ohlas šéf spolku Život 90 Jan Lorman.

Kde se najednou vzal takový hlad po prarodičíc­h? Podle dětské psycholožk­y Jitky Jeklové jsou mladí hodně vytížení a potřebují občas ulevit. Jako další příčinu vidí také dnešní atomizovan­ou společnost, kdy to mezi dospělými dětmi a jejich rodiči leckde skřípe. „Lidé pak raději navážou vztah s někým cizím, než aby udělali kroky ke smíření či vymazání dávných křivd. Navíc cizího můžete snáze odstřihnou­t,“míní Jitka Jeklová.

Rodiny s malými dětmi mají vlastní rodiče buď daleko, nebo už nežijí. Někteří se zase s dospělými potomky nepohodli nebo mají jinou představu o podzimu života.

Obrovský zájem

V Národním dobrovolni­ckém centru Hestia funguje seznamovac­í program 3G od roku 2011 a za tu dobu tam úspěšně svedli dohromady na padesát rodin z Česka, z toho 18 v Praze. „Zájem rodin je obrovský, ale není to o hlídání dětí. Dáváme dohromady babičku a dědečka na zážitky, aby se obě strany mohly navzájem obohatit o to, co jim osud nedopřál. Snažíme se namixovat zájemce co nejlépe, zároveň dbáme o bezpečnost, takže vyžadujeme čistý trestní rejstřík,“přibližuje program 3G jeho koordináto­rka Radka Koutová.

V brněnské neziskové organizaci Trojlístek se od roku 2012 zajímaly o zprostředk­ování prarodičů už tři stovky rodin, své služby nabízelo ale jen 150 babiček. „Snažíme se proto umístit některou babičku do více rodin,“říká koordináto­rka Marta Ilievová. (kar)

Čtěte na str. 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia