MF DNES

Z náměstkyně poradkyní. Babišův tým se rozpadá

- Adéla Paclíková redaktorka MF DNES

PRaHa Ještě před pár týdny ministr financí Andrej Babiš i jeho náměstkyně Simona Hornochová zarytě popírali zvěsti o jejím odchodu z úřadu. Teď už je však jisté, že po odchodu náměstků Martina Prose a Lukáše Wagenknech­ta bude Hornochová další v pořadí.

Včera totiž měla poslední možnost, aby se přihlásila do výběrového řízení na pozici náměstka. To na tuto funkci požaduje nový služební zákon.

„Nepřihlási­la jsem se, v principu je to tak, že končím na pozici náměstkyně, a to na základě domluvy s panem Babišem,“řekla MF DNES Hornochová.

Přitom dostala na starost Babišův klíčový projekt, tedy elektronic­kou evidenci tržeb. „Svou etapu projektu jsem úspěšně dokončila. Pokud bude potřeba principy těch zákonů někde vysvětlova­t či obhajovat, tak to není žádný problém,“říká dosluhujíc­í náměstkyně.

Právě kvůli elektronic­ké evidenci tržeb však měli s Babišem podle svědků konflikty. „Připouštím, že spolupráce s panem Babišem nebývá někdy úplně jednoduchá, protože je velmi náročný. Ale to já také, a proto to dokážu pochopit,“tvrdí Hornochová.

S odborníky z branže, které si Babiš přivedl na úřad, však ministr moc dobře nevycházel.

Ve zlém z ministerst­va odcházel Lukáš Wagenknech­t, Babiš mu sice nabídl post politickéh­o náměstka, ale Wagenknech­t už dříve řekl, že o partajní post nestojí. „Je to trafika bez kompetencí,“zdůraznil Wagenknech­t a na ministerst­vu skončil.

V případě Hornochové to má být jinak – sice si začne hledat novou práci, ale u Babiše zůstane jako poradkyně pro daně. „Považuji ji za velkou odbornici právě v oblasti daní. Připravila velmi složitý zákon o elektronic­ké evidenci tržeb a odvedla na něm velký kus práce. Domluvili jsme se, že se na pozici náměstkyně hlásit nebude,“napsal v SMS MF DNES Babiš.

Ve funkci náměstkyně zůstane do chvíle, než se z výběrového řízení vybere její nástupce. Očekává se, že by se tak mělo stát v prosinci.

Náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová skončí ve své funkci. Od nástupu Andreje Babiše na ministerst­vo jde už o třetí výměnu na postu náměstků.

 ?? Foto: MAFRA ?? Simona Hornochová má na ministerst­vu na starosti daně.
Foto: MAFRA Simona Hornochová má na ministerst­vu na starosti daně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia