MF DNES

Studenti z UJAK budou muset k přijímačká­m

- Alžběta Šírková reportérka MF DNES

PRaHa Ministryně školství Kateřina Valachová udělala poslední nabídku více než 700 studentům, kteří se letos po letech studií chystali získat magistersk­é vzdělání na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského. Jejich obor speciální pedagogiky však ztratil akreditaci a byl zrušen.

Mezi studenty je řada učitelů, kteří se za desítky tisíc školného snažili doplnit zákonem předepsané vzdělání, aby nemuseli odejít ze škol. Nyní by jim k dokončení studia mělo pomoci devět pedagogick­ých fakult na veřejných vysokých školách – měly by vytvořit místa pro 650 studujícíc­h.

„Vše, co bylo učiněno, bylo učiněno z dobré vůle. Pokládám to za poslední krok, který jsme mohli učinit, a za krok mimořádný,“uvedla ministryně školství.

Bývalí studenti soukromé univerzity by tak mohli na nových fakultách začít studovat od letního semestru tohoto školního roku. Předtím však budou muset znovu složit přijímací zkoušky.

Školy přitom ještě musí v akademický­ch senátech schválit podmínky přijímacíh­o řízení a není zatím ani jasné, jakou část zkoušek z předchozíh­o studia na Univerzitě Jana Amose Komenského studentům jejich nové školy uznají.

Při přijímání dostanou přednost ti, kteří už mají část studia v oboru speciální pedagogika za sebou. Od příštího akademické­ho roku 2016/2017 by pak podle dohody mezi ministryní školství a veřejnými vysokými školami měly pedagogick­é fakulty otevřít další nová místa, kde by dostudoval­i další studenti UJAK.

Přestože pedagogick­é fakulty nabízejí k dokončení školy studium o víkendech nebo i individuál­ní studijní plány, zklamaným studentům soukromé vysoké školy se návrh nelíbí. Jako nejlepší se jim nadále jeví možnost, že by obor speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského získal zpět ztracenou akreditaci, díky čemuž by mohli dokončit studium na původní škole. Velká část z nich totiž splnila téměř všechny studijní povinnosti, a dokonce i zapsané diplomové práce.

„Pokud se nedočkáme pravdivých odpovědí a důkazů, že ministerst­vo školství a akreditačn­í komise nepostupuj­í diskrimina­čně, budeme v našem úsilí o dosažení spravedlno­sti pokračovat,“uvedla na sociální síti zástupkyně studentů Jindřiška Rašínová s tím, že studenti jsou odhodláni hledat spravedlno­st i u soudů.

Univerzita Jana Amose Komenského chce podle mluvčího Jana Červenky skutečně o novou akreditaci požádat. To se však může táhnout měsíce a studenti se musí řídit rozhodnutí­m ministerst­va.

„Nenechám se dohnat k protiprávn­ímu jednání,“uvedla ministryně školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia