MF DNES

Nepravděpo­dobné, leč pikantní: Kubánci v Sýrii

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PRAHA Kuba vyslala vojáky do syrské občanské války, aby tam bojovali po boku Rusů a sil režimu Bašára Asada, čímž se stala další zemí zapojenou do konfliktu. Anebo taky ne. Zprávy o tom, že 300 kubánských tankistů přistálo v Damašku, kam je dopravily ruské letouny, začínají proskakova­t médii včetně britského listu The Times, agentury UPI, televize Fox News, izraelskéh­o The Jerusalem Post či výborně informovan­ého izraelskéh­o webu DEBKAfile, který se zabývá vojenským zpravodajs­tvím.

Zdá se, že vše rozjel ředitel Ústavu pro kubánské a kubánsko-americké záležitost­i při Univerzitě v Miami jménem Jaime Suchlicki, který oznámil, že před pár dny byl v Damašku velitel kubánské armády generál Leopoldo Cintra Frías, který s sebou vojáky přivezl. Suchlicki tvrdí, že je na letišti v Damašku viděl jistý syrský důstojník, jemuž muži řekli, že jsou tankisté vycvičení na ruských tancích. Jak se Syřan a kubánští tankisté při náhodném setkání domluvili a jak se ta zpráva dostala do Miami, není jasné.

Suchlicki ví to, co neví ani Pentagon, jehož mluvčí řekl: „Neviděli jsme žádnou informaci, která by tuto zprávu podpořila.“

Televize Fox New však citovala „amerického státního úředníka“, který „potvrdil, že v Sýrii jsou kubánské polovojens­ké oddíly a speciální jednotky“.

Zpráva o tankistech nezní nelogicky. Mají bojovat v tancích sovětské výroby, které má Kuba taky, takže s nimi umějí zacházet. A umějí to lépe než Syřané, což už dokázali: roku 1973 poslala Kuba do Sýrie 500 tankistů, ti se zúčastnili i jomkipursk­é války a údajně si vedli velmi dobře.

Kubánci mají dlouhou historii intervencí v zájmu Moskvy a ta nejznámějš­í, válka v Angole, není zdaleka jediná. Objevili se už v roce 1963 v Alžírsku, pak bojovali v Guinei-Bissau proti Portugalců­m, v Jižním Jemenu či na Západní Sahaře.

Přesto se jejich zapojení do války v Sýrii zdá nepravděpo­dobné, protože by tím opět zamrzly vztahy s USA, které právě roztály. „Kuba dává přednost dobrým vztahům s Ruskem před USA,“vysvětluje to Suchlicki. To má slabinu, protože Kuba nemá dobré zkušenosti ani s Ruskem, jež ji nechalo po pádu železné opony na holičkách, takže se její hospodářst­ví začalo hroutit.

Ať tak či tak, někdo už má úplně jasno: třeba lokální arkansaský list Hot Springs Daily zprávu oznamuje titulkem „Kubánští vojáci masakrují spojence USA v Sýrii, zatímco kongresman­i Boozman a Crawford se snaží poslat Kubě peníze“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia