MF DNES

Dán, kterého IS nezabil, tančil s Džihádisto­u Johnem

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

KODAŇ, PRAHA Ve vůbec prvním rozhovoru o tom, jak probíhalo jeho zajetí bojovníky Islámského státu, se Dán Daniel Rye Ottosen, poslední cizinec, kterého teroristé z IS pustili na svobodu, mimo jiné svěřil, jak musel tancovat s nechvalně proslulým Britem Džihádisto­u Johnem. Největší krutosti podle Ottosena prováděla právě čtveřice Britů, do níž Džihádista John patřil a která sama sebe nazývala The Beatles.

Ottosen, šestadvace­tiletý fotograf z dánského Odense, byl propuštěn po více než ročním zajetí loni 19. června. Od té doby už se žádný z rukojmích na svobodu nedostal. A až nyní dal Ottosen první rozhovor – dánské televizní a rozhlasové stanici DR. V předvečer vydání knížky jeho vzpomínek nazvané „Vidíš měsíc, Danieli?“.

Džihádista John, který se v Británii jmenoval Mohammed Emwazi a vystudoval univerzitu ve Westminste­ru, vešel ve známost tím, že na videích stínal hlavy rukojmím. „Chceš si zatancovat?“zeptal se jednou Ottosena v jeho cele. „Pak mě zvedl ze země a poručil, že budeme tančit tango,“vzpomínal Ottosen.

Ottosen už věděl, že podobné „legrácky“vždycky končí mučením. „Díval jsem se při tanci celou dobu na zem – když jste se jim podívali do očí, zbili vás většinou ještě víc,“popsal. „Tancoval se mnou kobkou a najednou do mě začal ko- pat a hrozit, že mi ucvakne nos kleštěmi.“

Celá čtveřice Britů zvaná The Beatles byla podle Ottosena ve vymýšlení krutostí nejvynaléz­avější. „Věděli velice dobře, kde jsou meze mučení,“řekl Ottosen. „Jednou z jejich praktik bylo nechat mě viset za ruce spoutané za hlavou ze stropu na řetězu. Mohl jsem stát nohama na zemi, ale trvalo to celý den. Tehdy jsem myslel na sebevraždu.“Ottosen byl nakonec propuštěn poté, co jeho rodina zaplatila výkupné dva miliony eur (zhruba 54 milionů korun), získané hlavně prostředni­ctvím facebookov­é kampaně.

Vyplacení výkupného bylo považováno za kontroverz­ní krok. V následujíc­ích měsících Džihádista John postupně uřízl hlavy rukojmím, kteří byli drženi spolu s Ottosenem – šlo o Američany Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Brity Davida Hainese a Alana Henninga. Stalo se tak poté, co vlády Británie a USA zakázaly rodinám rukojmích vyhovět požadavkům únosců.

 ?? Foto: archiv ?? Daniel Ottosen Na snímku, který zveřejnili jeho únosci.
Foto: archiv Daniel Ottosen Na snímku, který zveřejnili jeho únosci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia