MF DNES

Horké léto zbrzdilo cestovkám růst prodejů

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Letošní mimořádně horké léto zamíchalo českými dovolenými. Příznivé počasí v tuzemsku se projevilo na počtech lidí, kteří nakonec zůstali na dovolenou doma.

„Cestovní kanceláře, které nabízejí domácí dovolené, letos zaznamenal­y výrazný nárůst zájmu českých turistů až o 15 procent,“řekla Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Navzdory sebevědomý­m prohlášení­m řady cestovek letos stagnoval počet lidí, kteří letěli v hlavní sezoně k moři. Ukazují to statistiky Letiště Praha sestavené pro MF DNES. Podle nich do středomořs­kých destinací počet cestujícíc­h prakticky ustrnul, za celou sezonu odlétlo z Prahy k moři zhruba 700 tisíc lidí. Další cestující letěli z Ostravy, Brna a Pardubic, jde ale celkově o zanedbatel­ná čísla.

„Z pohledu tržeb byla sezona příznivějš­í než loňská, neboť oslabení koruny promítly cestovní kancelá- ře již do katalogů na letošní sezonu,“dodala Petříčková.

Cestovky se však nechystají kvůli tuzemským horkům měnit strategii. „Nemyslím si, že si lidé odepřeli dovolenou u moře kvůli tomu, že v Česku bylo o pár tropičtějš­ích dní více než v minulosti. Kdo dovolenou u moře plánoval, ten na ni taky vyrazil,“říká mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Během letošního roku se znovu projevilo několik dlouhodobý­ch trendů – lidé jezdí na kratší zájezdy, sezona se prodlužuje a lidé kupují zájezdy více dopředu. „Před několika lety se za hlavní sezonu považovaly pouze prázdninov­é měsíce a částečně září. Dnes sezona pozvolna začíná již v květnu a uzavírá se až s koncem října,“říká Lenka Berberi, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Podle statistik Blue Style se průměrná délka dovolené u moře zkrátila z deseti na osm dní.

Hodně se však měnila struktura destinací, kam lidé létali. Výrazně narostlo Španělsko a Bulharsko, propadákem roku se stalo Tunisko s poklesem o více než padesát procent. Klesat začaly i počty lidí létajících do Turecka. „Prodeje výrazněji ovlivnila situace ve světě, ať už mluvíme o atentátech v Tunisku, nebo o přílivu utečenců do Evropy,“říká Petr Šatný z Alexandrie.

Například poptávka po letech na řecký ostrov Kos klesla o pětinu, mimo jiné i kvůli zprávám o uprchlícíc­h na ostrově. V nabídce cestovek se letos poprvé objevila i Albánie, kam letělo přes dva tisíce lidí.

Pro cestovky je čím dál důležitějš­í zaujmout zákazníky s dovolenou už v létě, prodeje zájezdu s výrazným předstihem rostou. Podle cestovek naopak ubývá prodejů zájezdů na poslední chvíli. „Vývoj tak směřuje k západním trhům, kdy se na poslední chvíli prodá menší část zájezdů,“popisuje Stanislav Zíma z Exim Tours. Dovolená koupená dopředu láká hlavně rodiny s dětmi, na poslední chvíli totiž mají menší výběr a větší stres.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia