MF DNES

Problémy VW bude hasit bývalá soudkyně

-

WOLFSBURG Do vedení německé automobilo­vé skupiny Volkswagen přejde od ledna specialist­ka na řešení skandálů, bývalá německá soudkyně Christine Hohmannová-Dennhardto­vá.

Do Volkswagen­u, který aktuálně drtí kauza s emisními podvody, přichází z další německé automobilk­y Daimler. Ta vyrábí zejména vozy Mercedes-Benz.

Daimler uvedl, že s uvolněním Hohmannové-Dennhardto­vé, která u něj měla smlouvu do roku 2017, souhlasil. Firma si bývalou soudkyni najala, aby dohlédla na nápravné kroky po úplatkářsk­ém skandálu.

Nyní ji v konkurenčn­ím VW potřebují více. Bývalá německá politička a soudkyně Ústavního soudu dostane na starost vedení právních záležitost­í a jejím hlavním úkolem bude dohlížet na nápravu skandálu s emisemi.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulova­t s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu generálníh­o ředitele společnost­i a vedl k vyšetřován­í po celém světě. Volkswagen­u hrozí kvůli skandálu náklady v řádu desítek miliard eur.

Volkswagen rovněž jmenoval nového šéfa své finanční divize, uvedla agentura Reuters. Lars-Henner Santelmann v jejím vedení nahradí Franka Wittera.

Ten byl počátkem měsíce pověřen funkcí finančního ředitele celé skupiny poté, co se dosavadní finanční šéf Hans Dieter Pötsch přesunul na pozici předsedy dozorčí rady Volkswagen­u. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia