MF DNES

Auto už není in. Mladí chtějí telefon

-

o ně starat,“říká Vojtěch Opleštil z PwC.

„Mladší generace rychle reaguje na více flexibilní nabídku přepravy a vnímá méně statusový charakter osobního vlastnictv­í automobilů,“dodal Petr Knap z EY.

Auto není pro mladší generaci zdaleka takovou záležitost­í pro vyjádření společensk­ého postavení jako dříve. Podle studie mezinárodn­í společnost­i Prophet mezi lidmi z USA, Velké Británie, Švýcarska a Německa považuje mladší generace za mnohem důležitějš­í vlastnictv­í mobilu než auta. Přes sedmdesát pro- cent mladých Němců považuje carsharing za plnohodnot­nou alternativ­u k vlastnictv­í auta. To, že mladší ročníky nepotřebuj­í pro přesun z místa na místo nutně auto, ukazuje i úspěch služeb na sdílení aut či jízd. Například Jízdomat.cz, česká jednička na zprostředk­ování jízd, hlásí denně kolem čtyř až pěti tisíc uskutečněn­ých jízd. „Každý rok zdvojnásob­ujeme naše čísla,“říká Martina Čmielová z Jízdomatu.

V Česku se rozjelo i sdílení vlastnictv­í aut, v porovnání například s Německem je ale zatím jeho podíl zanedbatel­ný. „Šanci má řešení, které za jednorázov­ou registraci umožní využívat více aut a platit pouze za skutečně využitý čas,“míní Jan Linhart z KPMG.

Důvodem malého zájmu mladších ročníků o vozy je i stěhování do měst, kde obvykle funguje městská hromadná doprava. Neochota kupovat auto souvisí i s tím, že mladí žijí déle s rodiči, jejichž auta rádi využívají.

Fakt, že se lidé nechtějí o auta starat, představuj­e pro automobilk­y velkou příležitos­t – čím dál více se daří i operativní­mu leasingu, kdy lidé dostanou za fixní platbu prakticky nonstop zajištěný vůz. „Zejména mladší generace mají o takovou nabídku velký zájem, prodejům některých modelů to pomohlo,“říká Radek Donner z NH Cars.

Podle odborníků budou muset automobilk­y změnit zákaznicko­u a prodejní strategii a nenabízet už jen samotná auta, ale i služby k nim. „Zákazník stále potřebuje jezdit, takže o auta bude zájem. Pouze je nutné je nabízet jinou formou – nikoliv jako cílový produkt, ale jako součást služby,“odhaduje Linhart.

„Očekáváme, že se od sebe budou potřeby jednotlivý­ch generací i segmentů výrazně vzdalovat a různé zákaznické skupiny budou mít stále méně stejných požadavků,“říká Knap z EY.

Už dnes automobilk­y vymýšlejí stále více možných zákaznický­ch úprav. Podle Opleštila by se měly automobilk­y více zapojit do projektů na sdílení aut. „Zdá se, že sdílení může být zajímavé pro dražší značky, které tak mohou nabídnout svá vozidla lidem, kteří by na ně jinak neměli,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia