MF DNES

Bůh chraň kwachu. Zambijci se modlí za měnu

- Aleš Černý redaktor MF DNES

LUSAKA Zambijské bary, hospody, noční kluby a jiná místa sloužící k obveselení zůstanou zítra zavřená. Hrát se nebudou ani zápasy tamní fotbalové ligy. To vše proto, aby se lidé mohli postit a pomodlit.

Situace, která může navenek připomínat muslimský svatý měsíc ramadán, má hned dva podstatné háčky. Muslimský svátek už letos byl a v patnáctimi­lionové Zambii se většina hlásí ke křesťanstv­í. Zvláštní svátek na neděli svolal prezident Edgar Lungu.

„V zemi převládá úzkost a neštěstí. Naděje opustila mysli lidí a zdá se, že ani ti nejmoudřej­ší nedokážou čelit krizi, jež je před námi,“posteskl si prezident podle agentury Bloomberg minulý měsíc v projevu a vyhlásil tuto neděli dnem smíření. Své spoluobčan­y při té příležitos­ti vyzval, aby se modlili za něco povážlivě světského – národní měnu zvanou kwacha.

Ta je zároveň symbolem situace, ve které se země nachází. Začátkem roku došlo k propadu ceny mědi, což druhého největšího afrického vývozce tohoto kovu zle za- sáhlo. Aby toho nebylo málo, trápí kraj významná sucha.

Ta se podepsala nejen na horší úrodě, ale i na možnosti Zambijců používat v práci či v domácnoste­ch elektřinu. Téměř polovina zambijské produkce totiž pochází z hydroelekt­rárny Kariba na řece Zambezi, jejíž hladina výrazně poklesla. Obyvatelé bezmála dvoumilion­ové metropole Lusaka tak zažívají výpadky proudu i na čtrnáct hodin denně.

Všechny tyto pohromy oslabily národní měnu kwacha od začátku roku proti dolaru o 45 procent, což je nejhorší výsledek z celé skupiny 155 měn, jež Bloomberg sleduje. Potraviny kvůli tomu podražily až o sto procent. A kvůli tomu se prezi- dent Lungu odhodlal k neobvyklé intervenci formou národního půstu a hromadných modliteb.

Nepřekvapí asi, že tato strategie sklízí od odborníků kritiku. „Nezáleží na tom, kolik lidí se bude modlit. Pokud nikdo nedělá nic proti snížení rozpočtové­ho deficitu, nic se nezmění,“říká ředitel Sub-Saharan Consulting Group Trevor Simumba s dodatkem, že Bůh sice umí dělat zázraky, ale s některými fakty prostě pohnout nelze.

Právě zadlužován­í Zambie je dalším z následků současné krize. Vlá- da už připustila, že schodek veřejných financí dosáhne letos 6,9 procenta HDP. A na příští rok analytici z Fitch Ratings předpoklád­ají dokonce 14% deficit.

Celá ekonomika by přesto měla letos vyrůst o 3,4 procenta. To je meziroční výsledek, který by v Evropské unii patřil mezi absolutní špičku, v poměrech rozvojovýc­h ekonomik to však není žádná výhra. A speciálně pro Zambii, jejíž HDP na obyvatele je šestkrát nižší než v Česku, je to nejnižší tempo růstu za posledních 17 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia