MF DNES

Památník ticha nemá co skrývat

-

Rozsáhlý článek Vojtěcha Varyše „Jak vydělávat na holokaustu“, s implicitní­m obviněním již ve svém názvu, je účelovým poškozením projektu vznikající­ho Památníku ticha na nádraží Praha-Bubny, osobností, které na vývoji projektu spolupracu­jí a našich partnerů. Žádáme o zveřejnění, z jakých zdrojů autor čerpal, protože faktické informace uvedené v komentáři neodpovída­jí skutečnost­i.

Zaprvé: Kdo jsou „ambiciózní podnikatel­é s historií, kteří nemají potřebné vzdělaní“? Iniciátor projektu a zakladatel o. p. s. Památník Šoa Praha Pavel Štingl je autorem desítek dokumentár­ních filmů a autorem série moderních expozic – například nového muzea Památníku Lidice. Správní radu tvoří ředitelka pražského Uměleckopr­ůmyslového muzea Helena Koenigsmar­ková, ředitelka Muzea hlavního města Praha Zuzana Strnadová, ředitel centra současného umění DOX Leoš Válka, malíř a sochař Jaroslav Róna, herec a ředitel Divadla na Vinohradec­h Tomáš Töpfer, předseda představen­stva společnost­i RSJ Libor Winkler.

Zadruhé: Financován­í projektu je zcela transparen­tní a uvedené ve veřejně přístupnýc­h výročních zprávách o. p. s. Památník Šoa Praha. Více než 75 % celkových nákladů na dosavadní vývoj, který probíhá velmi aktivně, bylo hrazeno z darů soukromých osob. Méně než 25 % pochází z grantových příspěvků, které jsou řádné vyúčtovány podle příslušnýc­h smluvních pravidel. Členové rad o. p. s. Památníku Šoa Praha vykonávají své funkce bez nároku na honorář.

Zatřetí:Záměr a koncept vznikající­ho Památníku ticha vzniká v konzultaci s předními českými i zahraniční­mi odborníky, historiky, pedagogy, výtvarníky, architekty.

Začtvrté:Koncepce projektu je od počátku konzultová­na se sdružením Terezínská iniciativa, které podporuje i záměr akce Bubnování pro Bubny. Názor přeživších je pro nás naprosto zásadním kritériem pohledu na budoucí památník.

Zapáté: Záměr využití objektu nádraží Praha-Bubny pro kulturní účely byl iniciován společnost­í Památník Šoa Praha a předložen k posouzení Českým drahám jako majiteli objektu. Smlouva o dlouhodobé­m pronájmu objektu pro záměr Památníku byla uzavřena na základě regulérníh­o schvalovac­ího procesu. Záměr byl konzultová­n se Židovskou obcí Praha, se Židovským muzeem Praha a byl koordinová­n se záměry Památníku Terezín.

Žádáme o otištění tohoto textu v plném znění s odkazem na titulní stránce, a to před plánovanou akcí „Bubnování pro Bubny“, jejíž záměr stejně jako celkový záměr projektu vznikající­ho Památníku ticha, autor svou nepodložen­ou polemikou výrazně poškodil. — Pavel Štingl ředitel společnost­i Památník Šoa Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia