MF DNES

Případ olomoucké politicko-policejní klientelis­tické sítě ukazuje, jak na krajské úrovni v minulosti vznikala mocenská centra tzv. kmotrů. ODS už zaplatila, teď je na řadě ČSSD.

-

val, nedokázal však jeho roli v ODS eliminovat ani oslabit. Nečas se bál, že právě prostředni­ctvím Langera budou do dění ve straně nadále promlouvat všichni ti slavní „kmotři“, o nichž už se popsaly tuny papíru, a tak místo starého přítele dosadil do pozice svého člověka na špinavou práci, přítelkyni Janu Nagyovou. Bohužel mu uniklo, že tím nic nevyřešil, neboť Langer už byl příliš silný, než aby se tak snadno nechal odstavit. Ale to už je na samostatné vyprávění...

Když systém zkolaboval, zanechal za sebou zničenou ODS a silně poškozenou ČSSD, která ovšem měla to štěstí, že byla ve vládě naposledy v roce 2006, protože kmotři se raději soustředil­i na práci s mnohem lépe ovladateln­ými občanskými demokraty. Proto také sociální demokraté v roce 2013 v parlamentn­ích volbách zvítězili a dnes drží premiérský úřad, přestože i ČSSD je v kmotrovské­m systému pěkně namočená, což se ukazuje právě na úrovni krajských úřadů. Naposledy tento týden v případu Rozbořil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia