MF DNES

V poslední zprávě o globální konkurence­schopnosti se Česko posunulo z 37. na 31. příčku. To je pozitivní zpráva. Jenže na této pozici jsme byli již v letech 2009 až 2010. Závěr: prostor pro zlepšení například ve vzdělání a kvalitě silnic je více než vidit

-

přestože se snažíme české školství reformovat již několik desítek let, výsledky se stále nedostavuj­í s potřebnou razancí.

Tato oblast je přitom stejně důležitá jako zmíněná kvalita silnic. Bez vzdělaných a konkurence­schopných lidí nemůžeme budovat vyšší patra ekonomiky.

Výsledky desátého pilíře, který hodnotí velikost trhu, zřejmě výrazně neovlivním­e, ale hned ten další zaměřený na vyspělost podnikatel­ského prostředí poukazuje na další konkrétní oblast, jejíž zlepšení může mít významný dopad.

Současný stav rozvoje inovačních klastrů (koncentrac­e vzájemně propojenýc­h firem a institucí v konkrétním oboru – pozn. red.) je ohodnocený 55. příčkou. V Česku již máme několik dobrých příkladů, jak propojit univerzity, výzkumné parky, inkubátory pro nové firmy a veřejně vzdělávací aktivity. Výborným příkladem je Plzeň. V řadě dalších měst by se však mělo co nejdříve přejít od diskuse k akci.

Dvanáctý pilíř sledující kapacity inovace sice přináší povzbuzení šestadvacá­tou příčkou, ale 83. pozice pro veřejné zakázky v oblasti pokročilýc­h technologi­í, nebo 66. místo u dostupnost­i vědců a inženýrů podtrhává mezery v základních kamenech schopnosti inovovat.

V Česku se již dlouho diskutuje o tom, že se musíme zlepšit především ve třech oblastech – infrastruk­tura, inovace a instituce. Když se podíváme na naše výsledky v těchto oblastech právě očima reportu Světového ekonomické­ho fóra, máme v porovnání s vyspělými ekonomikam­i, do kterých patříme, největší rezervy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia