MF DNES

Chtějí přilákat i mediky z ciziny a stomatolog­y

-

OSTRAVA Odchodem prvních vystudovan­ých doktorů do praxe začne nová kapitola v krátké historii Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Opět plná plánů. Některé cíle už má ale na dosah.

„Získali jsme akreditaci, od ledna proto můžeme začít s atestacemi lékařů. To znamená, že absolventi už nebudou muset kvůli své specializa­ci a zkouškám jezdit do jiných krajů,“hlásí děkan fakulty Pavel Zonča první novinku.

Díky novým akreditací­m může fakulta od září 2016 nabízet studium ošetřovate­lství a fyzioterap­ie, tedy dvou zdravotnic­kých oborů, i v anglickém jazyce. „Cílíme hlavně na zájemce z polského Slezska, kteří mají zájem pracovat v anglicky mluvících zemích,“vysvětluje Zonča plánované rozšíření výuky. A dodává, že za rok studia zaplatí zájemci kolem čtyř tisíc eur.

V angličtině chce fakulta učit také zahraniční mediky. „Zatím připravuje­me podklady pro žádost o tuto akreditaci. Pošleme ji už brzy. A pokud to stihneme, rádi bychom i tento obor otevřeli v září 2016,“říká Zonča s tím, že budoucí lékaře z ciziny by měl rok studia v Ostravě stát asi osm tisíc eur. Zájemci by mohli přicházet hlavně z arabských zemí. Škola už uzavřela smlouvu s Univerzito­u Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Novinek pro další období chystá fakulta mnohem víc. K těm nejzajímav­ějším pro místní středoškol­áky patří plán otevřít obor stomatolog­ie. „Vše je ale teprve v procesu příprav. Ty mohou trvat i několik let,“říká opatrně děkan Zonča. A netají, že toto téma je tak citlivé, že zatím nechce pouštět víc informací.

Důvod? Stejný jako před šesti lety, když Ostravská univerzita žádala o akreditaci oboru všeobecné lékařství, který měl umožnit vznik Lékařské fakulty. Odpůrci tehdy dělali vše možné, aby v tom Ostravě zabránili. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia