MF DNES

Obce si zvykají na život bez aut

- Josef Gabzdyl redaktor MF DNES

VELKÁ POLOM Hlavní téma hovorů štamgastů v bistru U Marty ve Velké Polomi nelze přeslechno­ut. „Podívej, teď projela za sebou tři auta. To vypadá na dopravní špičku,“zasmál se rodák Antonín Peřich při pohledu z okna na hlavní silnici.

Hlavní byla jen do 13. října, kdy otevřeli desetikilo­metrový úsek silnice I/11, která se Velké Polomi i následujíc­í Hrabyni vyhýbá. „Ubylo sedmdesát procent aut,“prohlásil Milan Gorpiel a od dalšího návštěvník­a bistra se ozval nesouhlas: „Spíše devadesát procent. Když jsem teď tudy jel poprvé, tak jsem si říkal, jestli není nějaký svátek.“

Starostka Velké Polomi Ludmila Bubeníková potvrdila, že konec nekonečnýc­h kolon automobilů mnohé zaskočil. Vždyť ještě na začátku týdne denně projelo obcí zhruba patnáct tisíc osobních vozů a dva tisíce nákladních. Od otevření nové silnice se objevil jen zlomek.

„Až jsme si říkali, že v zimě budeme z kopečku po silnici sáňkovat,“zasmála se starostka a pokračoval­a: „Ticho. Hlavně to je nezvyklé. Snad si zvykneme.“

Zvážněla však v okamžiku, kdy vzpomenula na četné tragické nehody, kdy o životy přišli nejen obyvatelé obce. Doufá, že i to zůstane jen neblahou vzpomínkou.

Velké Polomi nová silnice nepřinesla jen pozitiva. Obci se nově vyhýbá většina dálkových spojů, autobusy navíc přijíždějí do obce z jiné strany. Ze spodní části vesnice se tak zastávka přesunula výše, což hlavně starším lidem činí problémy. „Do ulice Osvobodite­lů, přes kterou vede přivaděč od obchvatu. Přemístíme tam mobilní radar,“dodala starostka Bubeníková.

Obec si od změny slibuje ještě větší zájem o přistěhová­ní nových obyvatel. Blízkost Ostravy a klid – to může být velkým lákadlem.

Také v Hrabyni si na razantní změnu zatím zvykají. Dosud si v dopravní špičce při přechodu silnice moh- li snad i číst knihu. „Stáli jsme tady opravdu hodně dlouho. A teď? Podívejte se,“ukázala Radana Plevová na prázdnou cestu.

Na druhé straně obhlíží vyprázdněn­ý střed Hrabyně starší muž. Vypadá zasmušile. Nelíbí se mu snad nové pořádky? „To víte, že nelíbí. Je tady mrtvo,“konstatova­l, ale jméno odmítl uvést.

Podnikatel­é, zvláště pak v pohostinst­ví, upozorňují na pokles zákazníků. Hrabyňská starostka Zdeňka Jordánová ale zůstává přesvědčen­a, že odklonění dopravy nebude mít na živnostník­y likvidační vliv. „Až na výjimky totiž všechna auta obcí pouze projížděla.“

V dosud nepoznaném tichu začala žít většina obyvatel Hrabyně a Velké Polomi mezi Ostravou a Opavou. Stačilo, aby před čtyřmi dny vjely tisíce automobilů na nový silniční obchvat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia