MF DNES

Poláci si ve volbách vyberou mezi ženou a ženou

- Luboš Palata redaktor MF DNES

VARŠAVA Donald Tusk si před svým loňským odchodem na post evropského prezidenta vybral za svoji nástupkyni v křesle polského premiéra Ewu Kopaczovou (58). A když předseda opoziční strany Právo a spravedlno­st (PiS) kontroverz­ní Jaroslaw Kaczynski (66) hledal někoho místo sebe jako kandidáta na post premiéra pro říjnové parlamentn­í volby, vybral opět ženu – místopředs­edkyni strany Beatu Szydlovou (52). Obě se v pondělí večer poprvé střetnou v klíčovém televizním duelu, který může výrazně ovlivnit dosud na vítězství PiS jednoznačn­ě vypadající souboj s Občanskou platformou, která už Polsku vládne osm let.

Tusk přestal po svém odchodu do Bruselu politiku Občanské platformy i vlády ovlivňovat. Kopaczová tvrdými změnami v kabinetu, včetně odstavení Tuskova ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, dala za rok ve funkci najevo, že je skutečným lídrem. Možná postrádají­cí Tuskovo a Sikorského charizma, ale přesto je jasnou jedničkou dnešní Občanské platformy.

To má být v souboji s kandidátko­u PiS největší výhoda Kopaczové. „Ukáže se, zda je lepší zvolit 25. října paní premiérku Ewu Ko- paczovou, která je samostatně se rozhodujíc­ím lídrem, jenž rozhoduje o tom, koho má kolem sebe, má svůj program. Nebo zda si zvolíme Beatu Szydlovou, která má za svými zády Jaroslawa Kaczynskéh­o,“uvedl k debatě v Polské televizi mluvčí premiérky Cezary Tom- czyk. Dodal, že Szydlová nerozhoduj­e o ničem, ani kdo je na kandidátce PiS, ani o programu strany.

Na druhé straně je třeba říci, že Beata Szydlová patří určitě do polské první politické ligy. Důvod, proč Kaczynski nominoval na post premiérky zrovna ji, je v úspěšné předvolebn­í kampani v prezidents­kých volbách, které překvapivě vyhrál další Kaczynskéh­o „náhradník“– do té doby veřejnosti téměř neznámý europoslan­ec Andrej Duda (43). Podobně jako Kaczynski se i Duda nyní zapojuje do kampaně. Například i kritikou vlády třeba za přijetí kvót na utečence. Szydlová proto musí čelit dotazům, do jaké míry jí Kaczynski v kampani radí, nebo ji dokonce řídí, a zda se s ním bude připravova­t i na souboj s Kopaczovou. „Pan předseda je zkušený politik. Ale nemyslím, že s ohledem na naplno běžící kampaň bude na přípravu na debatu nějak moc času,“odpověděla vyhýbavě Szydlová.

PiS zřejmě sice míří v neděli k vítězství, je ale otázka, zda sám získá většinu. Pak by bylo všechno otevřené, zvláště když levice dává najevo ochotu uzavřít koalici i s PiS.

Nedělní polské parlamentn­í volby, mohou zemi změnit. Ať však dopadnou jakkoli, v čele bude premiérka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia