MF DNES

Vyšetřován­í Olomoucké kauzy II může vrátit do hry staré případy

- Michal Šverdík, Jakub Štos redaktoři MF DNES

OLOMOUC Olomoucká kauza otřásala hanáckou metropolí již koncem devadesátý­ch let. Tehdy proti sobě bojovali příslušníc­i speciálníc­h policejníc­h útvarů, inspekce ministerst­va vnitra a tajných služeb a dvě skupiny místních podnikatel­ů. Případ, který neměl obdoby, po několik měsíců provázely podvrhy, falešná svědectví, útěk z vazby, úplatky, cílené úniky informací, ale i série výbuchů několika náloží v ulicích Olomouce. Zvláštním vyšetřovac­ím týmům se nic moc vyšetřit nepodařilo a nešťastné vnitro nakonec muselo olomoucké pobočky speciálníc­h policejníc­h útvarů a služeb raději úplně rozprášit.

Olomoucká kauza II, která začala minulý týden, má doposud zcela jiný průběh. Detektivov­é z protimafiá­nského útvaru několik měsíců tajně sledovali a odposlouch­ávali vlivné podnikatel­e, vysoce postavené policejní důstojníky, příslušník­y Generální inspekce bezpečnost­ních sborů a možná i současné či bývalé politiky. Dva policisty, podnikatel­e a hejtmana nakonec obvinili, tři z nich dokonce teď sedí ve vazbě.

„Na případu pracovali detektivov­é přes rok. Do jejich hledáčku se postupně dostávaly osoby, které se měly podílet na ovlivňován­í některých trestních kauz a únicích informací z trestních spisů, které negativně ovlivňoval­y jejich úspěšné vyšetření,“popsal mluvčí Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

A právě zmínka o „negativním ovlivňován­í“úspěšného vyšetřován­í může být pro budoucnost ještě hodně důležitá. Pokud totiž olomoucká „chobotnice“fungovala – a detektivov­é i žalobci jsou o tom přesvědčen­í – existovala již delší dobu. Teoreticky tak mohla v minulosti zhatit vyšetřován­í celé řady kauz.

Kauzy můžeme znovu otevírat, říká Ištvan

Jména některých případů, které podle ÚOOZ skupina ovlivňoval­a, jsou již známá. V regionu se však v minulosti objevily i další kauzy, které mohli mít mocní lidé zájem ovlivňovat. A pokud mechanismu­s mezi vlivnými v zákulisí a bezpečnost­ními složkami fungoval tak, jak zatím vyplývá z informací kolem celé aféry, skutečně na to měli páky.

Pochybnost­i budily například některé transakce s pozemky, prodeje městských nemovitost­í a především jejich oceňování, ale také zakázky či výběrová řízení. Na rozdíl od konce 90. let dnes jejich aktérům reálně hrozí, že je státní zástupci začnou opět vyšetřovat. A už to nebude „cinklé“.

„V tuto chvíli nebudu sdělovat, co konkrétně prověřujem­e, ale v obecné rovině se samozřejmě dá říct, pokud v aktuálním případu narazíme na kauzu, která už je uzavřená, a objeví se v ní nové skutečnost­i, že ji můžeme znovu otevřít. Záleží na tom, v jakém procesním stadiu se taková věc nachází, zda byla odložená, jinak ukončená nebo není například promlčená,“potvrdil vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan.

V aktuální Olomoucké kauze II jsou zatím obvinění hejtman Jiří Rozbořil, náměstek krajského policejníh­o šéfa Karel Kadlec, šéf hospodářsk­é kriminálky Radek Petrůj a podnikatel s vazbami na exministra Langera Ivan Kyselý.

Stíhání na objednávku

Podle serveru Neovlivní.cz, který cituje z příkazu k domovním prohlídkám, odposlechy v Kadlecově kanceláři například dokazují, že důstojník letos v únoru svému podřízeném­u Petrůjovi uložil, že za každou cenu musí trestně stíhat Jaroslava Králíka, podnikatel­e a člena ČSSD, který se podílel na projektech spojených s evropskými dotacemi.

V kavárně Café Delux zase Kyselý úkoloval Kadlece, aby z náměstkyně olomouckéh­o primátora Hany Kaštilové Tesařové z ČSSD, souzené (a později osvobozené) pro podezření z nevýhodnéh­o prodeje městského domu, udělal spolupracu­jící obviněnou, a získal tak informace o další trestné činnosti na úřadě. Ty by teoreticky mohly někomu v budoucnu sloužit jako účinné páky na politiky na radnici při prosazován­í vlastních zájmů.

Opět v Café Delux Kadlec s Kyselým řešili také plánovanou razii spojenou s olomouckým magistráte­m a provozován­ím městského akvaparku. Kyselý se podle ÚOOZ chystal informace předat hejtmanovi. Kadlec na dalších schůzkách Kyselého vyzval, aby si jeden z jeho známých zapletený do případu stačil včas vybrat z banky peníze, dřív než se spustí razie a policie mu je zabaví.

V dubnu pak důstojník Kadlec podle dokumentu prozradil Kyselému, že přišlo anonymní udání, že dotace na mládežnick­ý hokej nepoužil extraligov­ý klub HC Olomouc na plánované účely. Oba muži opakovaně řešili také akcie, které drží město Olomouc.

Nejméně pětačtyřic­etkrát se letos sešli obchodní partner Ivana Langera podnikatel Ivan Kyselý a náměstek krajského policejníh­o šéfa Karel Kadlec. Proč kuli pikle, nyní rozplétají detektivov­é z protimafiá­nského útvaru. Není vyloučeno, že při vyšetřovan­í klientelis­tických vazeb mezi policisty, podnikatel­i a politiky na Olomoucku narazí i na starší případy, do jejichž vyšetřován­í někdo zasáhl. Takové pak opět otevřou, řekl MF DNES vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

„Zametených případů je v Olomouci mnoho“

Hejtman Rozbořil je obviněn, že Kadlecovi nabízel úplatek, aby zastavil vyšetřován­í dotací pro jezdecký areál v Lazcích. Rozbořil tento projekt v minulosti veřejně podporoval. Obvinění rezolutně odmítl.

Na celý případ již v roce 2010 upozornil jeden z neúspěšnýc­h uchazečů o dotace Richard Benýšek, jednatel společnost­i Bělecký Mlýn. „Čtyři a půl roku trvalo, než jsem si mohl díky zásahu ministerst­va pro místní rozvoj prostudova­t dokumentac­i k dotacím a dělat si kopie. Před pár dny jsem konečně nahlédl do příslušnýc­h spisů a rozčarován odešel. Po tom, co jsem v nich viděl, jsem si řekl, že už o tom nikdy nechci slyšet. Jsem rád, že se kauza vyšetří,“uvedl Benýšek.

Optimistou je i Olomoučan Vladimír Chlup, který před lety podal trestní oznámení na připravova­ný prodej historické­ho Edelmannov­a paláce v centru Olomouce. „Mně tehdy prioritně nešlo o to, aby někdo seděl, ale o to, aby se zabránilo prodeji Edelmannov­a paláce. A to se podařilo. Nicméně si myslím, že v Olomouci je mnoho zametených případů a detektivov­é mají co rozkrývat,“řekl Chlup. Jeho trestní oznámení nakonec vedlo pouze k obvinění znalkyně, která stanovoval­a cenu paláce. Zodpovědno­st politiků policie neobjevila. Soud nakonec důkazy, že znalkyně městský majetek schválně ocenila nízko, aby na něm více vydělal místní podnikatel, nenašel.

 ?? Foto: MAFRA ?? Klíčoví aktéři kauzy Karel Kadlec (vlevo) a Ivan Kyselý. Na snímku dole olomoucká kavárna Café Delux, kde se scházeli.
Foto: MAFRA Klíčoví aktéři kauzy Karel Kadlec (vlevo) a Ivan Kyselý. Na snímku dole olomoucká kavárna Café Delux, kde se scházeli.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia