MF DNES

Ideální plán zní: klasiky, Tour, Rio

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Cyklokrosa­ři si včera zazávodili na Světovém poháru ve Valkenburg­u. Jejich někdejší král Zdeněk Štybar, trojnásobn­ý mistr světa, měl tou dobou doma v Belgii úplně jiné starosti, asistoval při křtu svého syna Lewise. Závody v terénu se jej už netýkají. Tedy možná... Šéfové týmu Etixx-Quick Step v říjnu oznámili, že Štybar tentokrát vynechá celou cyklokroso­vou sezonu. On sám přitom nedlouho předtím vykládal, že by pár cyklokrosů přece jen zkusit chtěl.

Jak to tedy bude, Zdeňku?

Už o minulém a o tomto víkendu jsem chtěl jet tři nebo čtyři cyklokroso­vé závody. Ale protože byl konec silniční sezony tak náročný, řekl jsem si: Ani bych si je pořádně neužil. Přesto nevylučuju, že bych si aspoň kolem Vánoc nějaký kros dal. Uvidíme podle situace, formy a mé chuti.

Vzhledem k vaší extrémně soutěživé povaze si vás ani neumím představit skoro pět měsíců bez jakýchkoli­v závodů.

No právě. Ale závodil bych v terénu jedině tehdy, kdyby to zapadalo do mé silniční přípravy. Problém cyklokrosů je, že se v nich běhá a je tam i riziko pádu, když už na ně nejste tolik navyklí. Toho se chci vyvarovat, aby má zimní příprava byla co nejkvalitn­ější.

V roce 2015 jste na silnici závodil od 14. února do 6. října. Byla to vyčerpávaj­ící sezona?

V podstatě ano, její konec mě stál dost sil. Obětoval jsem spoustu energie tomu, abych se na 100 procent připravil na mistrovstv­í světa v Richmondu, a po něm jsem jel ještě Lombardii. Už jsem toho měl vážně dost.

Byl to zároveň nejpoveden­ější rok vaší kariéry?

Takhle o tom nepřemýšlí­m. Beru ho spíš jako odrazový můstek do budoucna. Poprvé jsem si vyzkoušel kompletní zimní silniční přípravu a sedla mi víc než v předchozíc­h letech. A také v průběhu sezony jsem se potom něco naučil.

Co nejvíc?

Plánování. Třeba jaké přípravné závody mi sedí, abych se dostal do top formy na klasiky a na Tour. Ještě je sice pár detailů, které mohu vypilovat, ale už nic radikálníh­o.

Takže v příštím roce budou vašimi vrcholy opět jarní klasiky, pak Tour – a potom olympiáda?

Jo, tohle je reálný program a zároveň i ideální scénář.

Olympiáda vás mimořádně přitahuje? Nikdy jste ji nezažil.

A chci udělat vše pro to, abych v Riu byl. Máme vybojovaná pro Česko čtyři místa, snad se nám tam jako týmu něco povede. První zprávy jsou, že okruh bude pro vrchaře typu Nibaliho, Frooma, Rodrigueze. Takže by i Leo König a Roman Kreuziger mohli patřit k lidem, kteří zabojují o dobré umístění.

Váš tým Etixx dozná v roce 2016 zásadních změn. Odcházejí Cavendish, Kwiatkowsk­i i Urán, přicházejí naopak Kittel a Dan Martin. Co té rošádě říkáte?

Odchod Kwiata i Marka (Cavendishe) mě dost mrzí, oba byli mí výborní kamarádi. Bude hodně zvlášt- ní, když jsme tři roky pracovali ve spurtech pro Cavendishe, že teď je budeme rozjíždět jeho největšímu soupeři Kittelovi. Ale tak to v cyklistice chodí. A co se týče Dana Martina, toho vzali na jiný typ dojezdů, než jsou mé kvality. V tom nevidím pro mě žádnou nevýhodu.

Věříte, že na jarních klasikách už budete jasnou jedničkou týmu? Přece jen Boonen stárne a Terpstra nemá za sebou tak povedenou sezonu.

Záleží, jak na tom po přípravě kdo budeme. Ale doufám, že po letošních stabilních výsledcích, kdy jsem měl na jaře formu od února až po Lutych–Bastogne–Lutych, se má podpora v týmu zase zlepší.

Co vás čeká v nejbližší době? Dovolená?

Tu letos ani neplánujem­e, spíš regeneraci organismu v lázních. S malým Lewisem nemá smysl létat někam šest hodin za sluníčkem. Takže dojde na české lázně. Manželka Ine je po porodu a po těžkém roce je potřebuje stejně jako já. Budeme pít prameny – a pak se hned na Mallorce vrhnu do přípravy.

 ?? Foto: ČTK ?? Odměna za povedený rok Zdeněk Štybar má za sebou nejlepší silniční sezonu kariéry, uspěl v klasikách, vyhrál etapu na Tour de France a třetí byl na Czech Cycling Tour.
Foto: ČTK Odměna za povedený rok Zdeněk Štybar má za sebou nejlepší silniční sezonu kariéry, uspěl v klasikách, vyhrál etapu na Tour de France a třetí byl na Czech Cycling Tour.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia