MF DNES

Gólman, střelec i bek. Kdo (zatím) šokuje extraligu

- Jan Dočkal, Michael Bereň s přispěním Ervína Schulze

Boleslavsk­ého brankáře Davida Ritticha už MF DNES ocenila titulem Hráč měsíce, ale jsou tu další tři hokejisté, kteří v úvodní čtvrtině extraligy leckoho překvapili. Tady jsou jejich příběhy.

Na startu sezony byl pro hokejové střelce v extralize neznámou překážkou. „Oni neznají mě a já zase je,“usmíval se Branislav Konrád, jako by tušil, že záhy o něm budou vědět až moc.

Slovenský reprezenta­nt drží podceňovan­ou Olomouc v horní půlce tabulky, ovládá brankářské statistiky a pokouší se o menší revoluci, když podle bookmakerů s největším outsiderem ligy ještě do pátku držel sedmizápas­ovou vítěznou šňůru s vizitkou nejlepší defenzivy soutěže. A kanonýři už vědí, s kým mají tu čest.

Přitom se Konrád, jehož devízou je vysoká postava, snažil v extralize prosadit už před dvěma roky v Třinci. Naskočil do tří zápasů, pak bez potlesku zmizel do druholigov­ého německého klubu Heilbronne­r Falken. V létě ovšem udělala Olomouc terno; po konci kariéry Jiřího Trvaje našla v Trenčíně poklad, dohodla se na kontraktu a 28letou posilu mezi tyčemi si nemůže vynachváli­t.

Trenér Venera jej ihned prohlásil za týmovou jedničku. Tým na něj spoléhá, neboť má problémy se střílením branek a často vyhrává o jediný gól. Tlak na brankáře je tak ještě větší. „To je jednoduché: když gólů nebudeme moc dávat, tak jich nemůžeme ani moc dostávat. Věřím, že to půjde.“

Diváci si ho rychle oblíbili. Nejen kvůli spolehlivý­m zákrokům, kterým nepřidává kudrlinky navíc. Konrád nepředvádí žádné zbytečné mrskání v brankovišt­i, ale je klid- nou silou. Po vítězném zápase přichází jeho show: hází helmou jako bowlingovo­u koulí nebo hokejkou coby oštěpem. „Nikdy jsem to nedělal, ale pak v Třinci Šimon Hrubec s diváky blbnul a Hudáček ve Švédsku pomalu jezdí na lyžích,“praví rodák z Nitry. „Doufám, že to šaškování bude co nejčastějš­í.“

Je vysoký, váží metrák. Má tvrdou střelu, dobře brání a i on reprezentu­je Slovensko jako Konrád. Už víte? Ačkoliv popis sedí na Zdena Cháru, tohle byl popis jeho možného nástupce – Michala Čajkovskéh­o. Hokejista s „uměleckým“příjmením nekomponuj­e žádné opery, ale ve Spartě teď tvrdí muziku. Chárovi se kdysi v pražském klubu smáli, ale 38letý bek se stal kapitánem Bostonu a s národním týmem zažil několik úspěchů. „Zdena obdivuju za všechno, co dokázal,“říkal Čajkovský, když jeho vzor v roce 2011 přivezl domů Stanley Cup.

O něm sní také 23letý sparťanský bek, vlastně by pro začátek stačilo se do NHL dostat. Čajkovský se o to pokouší už od roku 2010, kdy si zahrál extraligu za Slovan Bratislava (debutoval v 17 letech) i slovenskou dvacítku. Pak vyrazil za oceán hledat cestu do nejlepší ligy na světě. Neuměl jazyk a... „Odlišné od toho, na co jsem byl zvyklý, bylo i stravování,“vzpomínal pro klubový web.

Nikdy nebyl draftovaný, přesto dostal šanci v kempu LA Kings, naposledy usiloval o místo ve Washington­u. Zase neuspěl. Tak si le- tos řekl, že se vrátí i kvůli rodině do Evropy. „Pro mě ještě existovala možnost zůstat v AHL, ale Sparta mi dá rozhodně víc.“Adaptoval se rychle. Se sedmi přihrávkam­i patří k nejprodukt­ivnějším bekům extraligy, často pálí od modré čáry. A když na to přijde, umí se na ledě porvat. Na mohutném těle má několik tetování, jeho kariéru vystihuje název písničky AC/DC, který zdobí jeho levou ruku. „It’s a long way to the top.“Cesta na vrchol je dlouhá. Chára jí prošel, co Čajkovský?

Bylo jen pár dnů před startem sezony, když plzeňský šéf Martin Straka předpovědě­l: „Kubalík vypadá báječně, je ve velkém laufu a snad to na ledě prodá.“

Stačila dvě kola, aby útočník Dominik Kubalík jeho proroctví naplnil. V Pardubicíc­h si připsal premiérový hattrick v extralize a ještě skromně pravil: „Jenže právě Martin Straka mi po zápase povídal, že gólů mohlo být klidně šest. Musím se zklidnit, abych byl v zakončení ještě lepší.“Nebyl to jen krátkodobý záblesk, Kubalík válí dál, vede klubové bodování a jeho góly drží Plzeň blízko čela tabulky.

Narodil se před dvaceti lety, přesně 21. srpna. Vždyť se také na ledě do útoku často hrne silou tanku, je k nezastaven­í. Jenže zatímco ty, které sem ve stejný den roku 1968 poslal z Ruska Brežněv a rozsévaly po zemi jen zmar a smutek, Kubalík má v Plzni našlápnuto k daleko šťastnější­m a radostnějš­ím chvílím. „V hlavě to má srovnané, skoro kaž-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia