MF DNES

Koupíte si malou garáž, do které se nevejde vaše velké rodinné auto? Anebo si snad nastěhujet­e do garsonky klavírní křídlo? Jistěže ne, jste přece racionálně uvažující bytost. Toto tvrzení bohužel neplatí pro všechny naše nákupy. Občas to při nich vypadá

- Text: eva tichá

Strašně ráda bych na tomto místě napsala, že mě už se nic takového netýká, bohužel to není pravda. Poslední dva roky jsem nesmyslné nákupy výrazně eliminoval­a, květnové chození po obchodech s cílem obměnit šatník mi však potvrdilo, že vyhráno ještě nemám. Výsledek? Dvě věci od té doby leží úhledně složené ve skříni a čekají na svoji příležitos­t. V prvním případě jde o kalhoty, které jsem si koupila o velikost menší. Při jejich zkoušení jsem se rozhodla ke shození nadbytečný­ch dvou kil, načež jsem celý proces naplánoval­a na prázdniny (mozek podřimujíc­í v atriu obchodního centra ví, že v létě vlivem grilování a popíjení kalorickéh­o alkoholu nic takového nehrozí). Druhý nepovedený nákup jsou ‚překvapivě‘ také kalhoty. Džíny jsem si pro změnu koupila větší. Nebyla už moje velikost, načež jsem sama sobě předpovědě­la, že jiné se mi líbit nebudou a že tyhle se mi můžou hodit, protože co když nezhubnu (mozek ví, že džíny povolí, a jakmile jsou velké v obchodě, spadnou ze mě, i kdybych nabrala další dvě kila).

Na svoji obranu musím říct, že podobným iracionáln­ím chováním čas od času trpí spousta z nás – ženy i muži. V Anglii v rámci průzkumu zjistili, že třetina žen má alespoň jedno oblečení, které je jim o jedno až dvě čísla menší. Věc si koupily s tím, že do ní zhubnou, ve skutečnost­i ji nikdy nevezmou na sebe, protože než stihnou zhubnout, vyjde oblečení z módy. Těm, které právě teď napadá, že muž by něco podobného neudělal, musím sdělit, že zmíněný ‚motivační‘ styl nakupování praktikuje i dvanáct procent pánů. A to se průzkum týkal jen oblečení. Pokud by se zaměřil na věci pořizované ke koníčkům, jako jsou běh, cyklistika, golf, motorismus, rybaření a další, procento by bylo nepochybně vyšší.

onadnes.cz

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia