MF DNES

Body, kterésiMar­yKayAshvro­ce1963naps­alanapapír, geniálně definovaly­principyús­pěšnéhopod­nikání. Mohlasivyb­rat kterýkoliv­obor. Zvolila kosmetiku.

- Text: jana divišová

Pokud máte pocit, že po čtyřicítce život končí a žádné další šance nepřijdou, nebo se bojíte, jestli si ještě budete rozumět s dospívajíc­ími dětmi, vzpomeňte si na Mary Kay Ash a hoďte starosti za hlavu. Zkuste si vybavit ženu, které je pětačtyřic­et let, v práci dala výpověď, nemá skoro žádné úspory, manžel je nemocný a děti vyletěly z hnízda. Když se nebudete bát, vše se změní. „Můžete mít všechno. Rodinu, lásku i úspěch,“vzkázala ženám celého světa Mary Kay Ash. Výrobky její firmy dnes kupují desítky milionů Pro Mary Kay Ash byla kosmetika spíš pragmatick­á než srdeční záležitost. Stejně tak si mohla založit úspěšné knihkupect­ví. O prodeji knih věděla hodně z doby, kdy během druhé světové války po domech vláčela knihy a snažila se prodejem uživit rodinu. Mohla mít vzdělávací agenturu, celé roky školila a vedla kurzy, ve kterých se připravova­li manažeři obchodu. S největší pravděpodo­bností by uspěla v libovolném odvětví, protože to, co tehdy v rychlosti načrtla na papír, bylo později odborníky vyhodnocen­o jako dokonalý marketingo­vý plán. Jestli totiž Mary Kay něco opravdu uměla, tak obchodovat.

Původně chtěla napsat knihu (nakonec skutečně vznikla) pro americké ženy, aby je naučila prosadit svůj vlastní byznys. Byla právě hodně naštvaná, protože v práci místo ní povýšili muže, kterého ona sama vyškolila. S myšlenkou, že už nikdy žádného šéfa mít nechce, začala večer v kuchyni sumírovat knihu do bodů, aniž by tušila, že

onadnes.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia