MF DNES

Správce tratě neměl výhybku. Vlaky nabíraly zbytečné zpoždění

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Jen málokdy najdou soukromí dopravci na české železnici společnou řeč s Českými drahami. Když však přijde řeč na způsob, jakým organizuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) výluky a jak pomalu řeší některé potíže, těžko byste našli rozdíl. Soukromníc­i hovoří bez obav, České dráhy reagují oficiálně opatrně, mimo zápis však jejich manažeři mluví jako soukromníc­i.

Česká železnice zažívá letos rekordní rok investic a kvůli tomu i výluk. Jenže podle dopravců SŽDC provoz zbytečně zdržuje špatným plánováním výluk i pomalým řešením běžných oprav.

Během října se například na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou jezdilo pomaleji dohromady na více než 42 kilometrec­h. Zdaleka nešlo jen o plánované modernizac­e. „Velká část je výsledkem špatné údržby tratě. SŽDC ji není schopna udržet v normovém stavu ani v době, kdy je tolik výluk,“říká provozní ředitel RegioJetu Jiří Schmidt. Podle něj se navíc výluky navzájem vůbec nekoordinu­jí.

Zpomalení na trati = zpoždění

Dopravci letos nemohli přijít SŽDC na jméno především kvůli závadám na dvou místech hlavní tratě Praha – Česká Třebová. V Záboří u Kolína a v Chocni musely několik týdnů vlaky zpomalit z více než stokilomet­rové rychlosti na padesátku jen kvůli tomu, že se zde porouchala část tratě. Na banální opravu však správce kolejí neměl díly.

V případě Chocně pomalá jízda trvala dokonce dva a půl měsíce, a to kvůli porouchané výhybce. Mimo- chodem, shodou okolností v Chocni zrušil své vysílání portál chocen.tv, který přenášel provoz na železniční trati – prý hlavně kvůli bezpečnost­i. SŽDC vysvětluje dlouhou dobu oprav tím, že má jen určitý rozsah skladových zásob pro potřeby operativní­ch odstraňová­ní vzniklých technickýc­h závad.

„Velikost stavu zásob je limitována jednak ekonomický­mi možnostmi a jednak značným rozsahem jednotlivý­ch náhradních dílů,“řekl Marek Illiaš z tiskového oddělení státní organizace, která letos hospodaří s více než 40milionov­ým rozpočtem.

„To platí zejména pro výhybky, kdy jsou případy, že některé náhradní díly je nutno u výrobce zadat do výroby – což je i případ Chocně,“dodal s tím, že se omezení snaží vždy odstranit co nejrychlej­i.

Podobně to dopadlo i v Záboří, kde dokonce musely vlaky zpomalit na 30 kilometrů v hodině. Sami strojvůdci si ze SŽDC začali dělat legraci a po ukončení pomalé jízdy se po internetu začal šířit obrázek s ironickým nápisem – Tak rychlé opravy by nám svět záviděl.

Každé zpomalení přitom ovlivní propustnos­t trati. Koridor mezi Prahou a Českou Třebovou je přitom bezkonkure­nčně nejvytížen­ější v Česku a každé zpomalení znamená další zpoždění, které velká část vlaků na této trati nabírá kvůli jiným výlukám. Zpoždění se pak z hlavního koridoru přenáší na vlaky a další spoje po celé zemi.

SŽDC letos čelí i jiným problémům. Ne všechny stavební akce se daří dodavatelů­m kvůli obrovskému přetlaku zakázek dokončit včas. Například na trati mezi Valašským Meziříčím a Frýdlantem nad Ostravicí vyjedou letos vlaky o téměř dva měsíce později, protože dodavatel nestíhá. Na trati chybějí přejezdy.

Podle statistik SŽDC se letos zhoršilo plnění jízdního řádu oproti mi- nulému roku o desetinu. „Vzhledem k tomu, že počet závad na infrastruk­tuře a závad dopravců je v těchto letech přibližně stejný, lze celých 10 procent zhoršení přičíst na vrub zvýšené intenzitě výlukové činnosti,“dodal Illiaš.

Extrémní stavební rok způsobil i stát tím, že nebyl schopen v minulosti plynule čerpat evropské peníze a teď se je snaží na poslední chvíli dočerpat. „Vzhledem k vysokému počtu a délce výluk pro investiční akce bylo nutno redukovat plánování výluk pro opravy a běžnou údržbu zařízení železniční dopravní cesty v místech s intenzivní investiční činností,“dodal Illiaš.

Na výluky letos doplácejí hlavně České dráhy. Musí nahrazovat vlaky autobusy, jenže ani těch se nedostává. Lidé navíc často vůbec nerozlišuj­í, kdo za zpoždění může. „Pověst Českých drah, objednatel­ů i veřejné dopravy jako celku se tím neustále poškozuje. České dráhy navíc mají se zajištěním obslužnost­i v době výluk značné vícenáklad­y,“vysvětlil mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Správa železniční dopravní cesty hospodaří s desítkami miliard, ale nemá náhradní díly skladem. Kvůli tomu se čekalo dva měsíce na jednu výhybku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia