MF DNES

Policie nám fandí

- Václav Janouš reportér MF DNES

ČESKÉ BUDĚJOVICE „Nechápu, jak se celá Evropa dívá, jak k nám proudí armáda mladých islamistů, a čeká, až nám začnou podřezávat krky. Když nebudou demonstrac­e jako v Drážďanech, aby lidé pochopili a šli s námi, bude se furt jen kecat v hospodě,“kroutí hlavou pravicový extremista Stanley, boxer s vypracovan­ou postavou a tetováním na paži A.C.A.B., anglické zkratky, že všichni policajti jsou parchanti. Jsem inkognito na schůzce radikálů, kteří jezdí na protiislám­ské demonstrac­e skandovat hesla proti uprchlíkům.

Dostat se sem – do pošmournéh­o baru – mezi sedm radikálů nebylo snadné. Musím mít „kontakt z demonstrac­e“, který mě přivede, a na první pohled zapadat. Mám holou hlavu, měřím 190 centimetrů a vážím metrák – vzezření tedy není problém. Vzal jsem si černé kapsáče a mikinu s kapucí, jejíž rukávy mi zakryjí paže – jako jediný totiž nemám žádné tetování. Žádného lva, dubové ratolesti nebo švabachem psaný nápis. A musel jsem se naučit podávat ruku. Místo klasického potřesení to vypadá, jako když si dáváte páku v hospodě. Pevně stisknout. A nepovolit.

Čtvrt roku mapuji akce různých sdružení pořádající­ch demonstrac­e proti přijímání uprchlíků. Výsledek? Téma přistěhova­lectví vytlačilo protiromsk­é debaty a vůbec poprvé se radikálové z různých dříve znesvářený­ch pravicovýc­h skupin spojují. Důvod? Demonstrac­e organizova­né antiislami­stickými hnutími lákají stovky běžných obyvatel. A víru, že „se dostanou na koně“, umocňují v radikálech i sympatie policistů. Ti stále častěji anonymně přiznávají, jak moc rozumějí lidem, kteří uprchlíky odmítají.

Do uprchlický­ch táborů jezdí sloužit policisté z celé republiky. Když se vracejí, vyprávějí své zkušenosti. „Vidím bezpečnost­ní riziko. Pouštíme do celé Evropy tisíce lidí, které nikdo neprověří. Osmdesát procent policistů tu uprchlíky nechce a stáli by na hranici i zadarmo, když by to muselo být. Prostě mezi námi je minimum těch, kteří by otevírali náruč a brali je domů,“říká jeden z letitých zkušených policistů pod podmínkou anonymity a připomí- ná řadu vyjádření policistů i na sociálních sítích.

Ačkoliv se policie oficiálně k osobním názorům policistů nevyjádří, zjistit, co policisty názorově kloní k odmítání uprchlíků, není složité. „Podmínky pro policisty například v táboře v Drahonicíc­h jsou bída s nouzí a i to, jaký je diametráln­í rozdíl v podmínkách pro uprchlíky a pro policisty, může jejich názor ovlivnit. Jako policista jsem povinen dodržovat zákon, ale v osobní rovině nebo jako subjektivn­í pocit mám obavu z toho, co přijde. Vidíme, jak se uprchlíci chovají, rozbíjejí okna, nábytek, aby získali zbraně, aby se mohli sebepoškod­it nebo eventuálně někoho napadnout. To jsou rizika, která policisté vnímají, a ta obava tam je,“popisuje mostecký policista a zároveň předseda výkonného výboru Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler.

Frustrace policistů a jejich postoj pak nahrávají uskupením jako Blok proti islámu nebo Islám v ČR nechceme. „Zaměstnanc­i ve služebním poměru mají problém vyjadřovat skutečně otevřenou podporu, protože státní systém by to asi neocenil. My ale jejich podporu máme, občas nám někdo z nich napíše e-mail a řeknou nám to mezi čtyřma očima,“říká předseda jihočeskéh­o Bloku proti islámu Miroslav Adamec.

Pokračován­í na str. 2

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Na koni Radikální odpůrci imigrace jsou přesvědčen­i, že situace pro ně bude stále příznivějš­í. Na jejich demonstrac­ích totiž nyní převažují obyčejní Češi, kteří dosud s krajní pravicí nechtěli mít nic společného. A sympatie jim projevuje také mnoho...
Foto: Marek Podhora, MAFRA Na koni Radikální odpůrci imigrace jsou přesvědčen­i, že situace pro ně bude stále příznivějš­í. Na jejich demonstrac­ích totiž nyní převažují obyčejní Češi, kteří dosud s krajní pravicí nechtěli mít nic společného. A sympatie jim projevuje také mnoho...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia