MF DNES

Jsou tu i skini. No a co?

- Václav Janouš reportér MF DNES

Protiislám­ské demonstrac­e přitahují extremisty. Obyčejní Češi nemají problém s tím, že v ulicích protestují po jejich boku.

Skvěle oblečená, pečlivě nalíčená třicetilet­á blondýnka s cedulí „Vládo ČR, jsi povinna ochránit náš lid! Uzavřít hranice!“v ruce nevypadá jako rasistka. Když začne pískat na prsty a vykřikovat s davem hlasitě hanba vládě nebo skandovat jméno maďarského premiéra Viktora Orbána, je jako proměněná. „Jsem tu proto, že vláda uprchlicko­u krizi podceňuje. A je laxní,“vysvětluje, proč přišla do centra Prahy demonstrov­at proti islámu.

Znovu píská na prsty. Přidávají se k ní i další, napohled většinou lidé, u nichž by málokdo čekal, že budou demonstrov­at v ulicích.

Pět metrů od ní stojí evidentně pravicověj­i smýšlející mladíci. Na pažích mají vytetované české lvy, oblečeni jsou ve značce Thor Steinar, velmi oblíbené mezi pravicovým­i extremisty. Mávají českou vlajkou, skandují hesla a zaťatou pěstí nataženou vpřed si pomáhají dostat z hrdla co nejhrubší chorál.

Na jedné z mnoha demonstrac­í proti přijímání uprchlíků, která se konala v říjnu v Praze, potkávám svůj „kontakt mezi radikály“. Mladého muže, s nímž se dávám inkognito do řeči. Zkouším, zda by mě nepozval na setkání se svými kolegy, na další demonstrac­i nebo rovnou do Německa na Pegidu.

Aspoň něco dělají

„Vím, že jsou tu radikálové. A co? Oni se alespoň snaží upozornit na to, že přijímání uprchlíků bude jednou problém. A já prostě nechci jen sedět doma a nadávat,“argumentuj­e osmadvacet­iletá matka dvou dětí Jana Peterková z Prahy. Na svou první demonstrac­i vyrazi- la spíš ze zvědavosti, na druhou už přišla s cedulí, teď je ochotna vyrazit i do Německa. „Evropa musí zastavit invazi cizinců,“doplňuje krátce a úsečněji její kamarádka, jako kdyby recitovala totožný slogan neonacisti­ckého Národního odporu – organizace, kterou v roce 2006 zakázal Nejvyšší soud.

Můj kontakt mě dostává do zapadlé hospůdky na okraji města, v níž se pravidelně schází sedm mladíků i s přítelkyně­mi. Popíjí a hecují se, kam příště vyrazit. „Akcí bude spousta. Lidi teprve půjdou do ulic,“těší se jeden z nich a posílá do krku panáka rumu, aby proložil čtyři piva, která už vypil.

Koho zaráží, že se na jedné demonstrac­i vedle sebe postaví „obyčejní“lidé a radikálové, ten ať vzpomene na neklidné léto 2013 v Českých Budějovicí­ch. Tehdy tam v ulicích proti Romům protestova­li pravicoví extremisté. Přidaly se k nim stovky obyvatel sídliště.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Kdo se bojí uprchlíků Obavy z přílivu migrantů vedou mnohé lidi ke smířlivějš­ímu postoji vůči pravicovým radikálům. Na snímku účastník demonstrac­e proti islámu v Dolním Dvořišti.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Kdo se bojí uprchlíků Obavy z přílivu migrantů vedou mnohé lidi ke smířlivějš­ímu postoji vůči pravicovým radikálům. Na snímku účastník demonstrac­e proti islámu v Dolním Dvořišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia