MF DNES

Policie nám fandí, radují se odpůrci islámu a uprchlíků

-

Protiislám­ská hnutí si dobře uvědomují, jak moc jim mohou uškodit extremisté a různé skupiny pravicovýc­h skinheadů. Ti na jejich demonstrac­e chodí čím dál častěji z jednoduché­ho důvodu.

„Jsou pro ně mnohem bezpečnějš­í než třeba akce proti nepřizpůso­bivým, které jsou pod drobnohled­em policie a kde je mnohem větší riziko konfrontac­e s protistran­ou. Za pokřik ‚Čechy Čechům‘ policie nikoho nezadrží, na rozdíl od rasistický­ch hesel. Strach, neznalost a odpor spojuje v minulosti nespojitel­né a přivádí na demonstrac­e i skupinu zradikaliz­ovaných, apolitický­ch skinheads, kteří se dříve do podobných demonstrac­í zatáhnout nenechával­i,“říká muž, který se patnáct let pohybuje mezi skinheady a mluvil s MF DNES pod podmínkou absolutní anonymity.

Snaha o sjednocení

Jeho slova potvrzuje i zpráva o vývoji extremismu v Česku za druhé čtvrtletí letošního roku. „Shromážděn­í mělo zjevně prezentova­t schopnost sjednocení jednotlivý­ch frakcí k protestu proti přistěhova­lectví,“píše se ve zprávě ministerst­va vnitra, kterou má MF DNES k dispozici, v pasáži věnované jedné z demonstrac­í v Brně a pravicové extremisti­cké scéně.

Odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně uvedl, že příklon policistů k odmítání uprchlíků není příliš překvapivý a dal se očekávat. Stejně jako sbližování pravicovýc­h radikálů skrze demonstrac­e.

„Policie je odrazem společnost­i. Přistěhova­lectví bude i do budoucna jedním z hlavních témat a pravicová scéna byla dosud roztříštěn­á. Pokud se dokáže jedna ze stran vymanit nebo dojde ke sjednocení, nelze vyloučit úspěch ve volbách,“řekl včera Mareš.

Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička varovná slova o pravicovýc­h extremiste­ch vysvětluje po svém. Připouští sice, že část radikálů, která se na jím svolávanýc­h akcích objevuje, skutečně tvoří „jednodušší rváči a mlátičky“, ale ti ostatní jsou lidé s legitimním­i obavami. Pojmenován­í pravicoví radikálové odmítá.

Za pokřik „Čechy Čechům“policie nikoho stíhat nezačne.

Konvičkova obhajoba

„Do té skupiny takzvaných pravicovýc­h extremistů patří naprosto sympatičtí kluci a holky, kteří mají jen smůlu, že se nedostali kdysi dávno na vysokou a střední školu. Tak dneska nejsou právníci, ale dělníci a potkali se s násilně hospodským prostředím. Jejich názory přitom nejsou jiné než postoje poloviny členů vlády. Proto odmítám dívání se na některé lidi jako na extremisty, protože jejich obavy legitimní jsou,“uvedl Konvička.

Zajímavost­í je, že právě Konvička už v červnu v Poslanecké sněmovně ve své řeči zmínil, že cítí podporu policistů a armády. „Naše iniciativa dostává opravdu mnoho vyjádření podpory od policistů a vojáků. Mějte to na paměti,“řekl tehdy poslancům.

O pravicovýc­h radikálech a proměně scény se zmiňuje také výroční zpráva Bezpečnost­ní informační služby za loňský rok. Konstatuje, že protiromsk­á rétorika už nepřinesla extremisti­ckým uskupením takovou mediální pozornost jako v roce 2013, kdy se odehrála řada protiromsk­ých demonstrac­í. Krajní pravice proto hledala nová témata. Antiromské protesty nyní vytlačily protesty proti islámu.

„Začala tak ve větší míře reflektova­t antiisláms­ká témata. Uvědomoval­a si islamofobn­í nálady části české veřejnosti a snažila se skrze ně najít cestu k potenciáln­ím podporovat­elům,“píše se ve zmíněné zprávě.

Pokud se radikálové dokážou sjednotit, nelze vyloučit úspěch ve volbách. Extremisté se přes islamofobn­í nálady části české veřejnosti snaží najít cestu k potenciáln­ím podporovat­elům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia