MF DNES

Útěk z uranového lágru skončil střelbou na mostě

- Pavel Švec redaktor MF DNES

Skupina vězňů se před šedesáti lety prokopala z lágru na Jáchymovsk­u na svobodu. V Knihovně Václava Havla včera na útěk vzpomínal jeden z nich, třiaosmdes­átiletý Anton Tomík.

Mladík zasekne železnou tyč do stěny úzkého temného tunelu. Kamenitá hlína se oddrolí a obnaží kořínky trávy. To je dobré znamení. Unavený muž vytvoří malý otvor, prostrčí jím ruku a nahmatá zadní stranu prkenného plotu oddělující­ho trestaneck­ý lágr od kasáren strážných. Podařilo se. Je sychravý nedělní večer 6. listopadu 1955 a několikamě­síční úsilí více než desítky trestanců jáchymovsk­ého tábora Nikolaj je u konce. Dnes uprchnou.

Anton Tomík, mladík, který práci na zhruba 18metrovém tunelu dokončil, se plazí zpět, aby novinu sdělil nervózním kamarádům. Kolem sedmé večer se všichni scházejí v truhlářské dílně. Právě tady, v podlaze baráku, začali před dlouhými týdny kopat. Vykutanou hlínu vytahovali v pytlích a ukrývali na půdě dílny.

Deset mužů ihned vyráží na cestu za svobodou. Vplazí se do tunelu a poslední za sebou zaklapne poklop v podlaze, který měsíce maskovali pilinami.

První na čerstvý vzduch vyleze třiadvacet­iletý Tomík. I když se vězni prokopali pod drátěným koridorem, stále jsou uvnitř oplocení lágru. V prostoru, kde stojí baráky strážných. „Tomík se vmáčkne do mělkého příkopu za prkenným plotem a vleže na zádech se opatrně plíží směrem k východní strážní věži. Ostatní ho následují. Musí urazit přibližně padesát metrů, pak zahnout do pravého úhlu a podél oplocení se dostat až do rohu tábora,“popsal útěk v posledním čísle časopisu Paměť a dějiny Jan Horník, historik Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Strážný na věži koukal jinam

Za drátěným plotem se ve tmě rýsuje cesta vedoucí podél lesa. Cesta nechávajíc­í za sebou mučivé dobývání uranové rudy v krušnohors­kých dolech, krutá muka, která vězňům způsoboval­i bachaři, i otřesné podmínky lágru.

„Musel jsem přeštípnou­t dva spodní ostnaté dráty. Když jsem přestřihl první, ozval se zvuk, jako když praskne struna. Strážný na věži na chvíli zpozorněl, ale nenapadlo ho, že by se v kasárenské­m prostoru mohlo něco dít. Pak už nám chybělo jen asi dvacet metrů do lesa,“vzpomínal Anton Tomík, odsouzený v roce 1952 komunistic­kou justicí za protistátn­í činnost.

Štvanice: deset proti tisíci

Je asi osm hodin a muže zahalí naprostá tma lesa. Svoboda je vítá mlhou a mrholením. Mají štěstí. Příroda do rána smaže pachové stopy a psi je nebudou schopni sledovat dál než kilometr od tábora.

Mají však jen pár hodin. Počítání zhruba sedmi set trestanců při ranním nástupu spustí obrovskou štvanici.

Od hlavní skupiny mířící nejprve na západ a pak kolem šachty Eduard na jih ke Karlovým Varům se ih- ned oddělují dva muži. Do rozednění osm uprchlíků urazí lesem asi patnáct kilometrů vzdušnou čarou od Nikolaje. U obce Sadov se zahrabou do prohlubně plné listí. Před sedmou hodinou je v lágru vyhlášen poplach. Do terénu postupně vyrazí téměř tisíc ozbrojenýc­h příslušník­ů ministerst­va vnitra. Předpoklad, že se trestanci vydali k hranicím nebo že bloudí v okolních lesích, však neplatí. Jsou dál, než si pronásledo­vatelé myslí.

Jenže štěstí se začíná naklánět na jejich stranu. Nejprve mají uprchlíci v lese u Sadova konflikt s hajným a zmizí další muž. Bohužel zrovna on má u sebe mapu vytrženou z atlasu. Posléze se od skupiny dobrovolně oddělí další dva její členové. Přesto druhou noc ještě všech deset přečká na svobodě. Následujíc­í, úterní večer tomu už tak není.

Střelba na železniční­m mostě

„Za tmy, asi v půl desáté, pět uprchlíků dorazí podél kolejí k železniční­mu mostu v Lokti. Ten je však stejně jako další mosty přes Ohři již střežen. Když se pokoušejí most překročit, z druhé strany se ozve: Stůj!“popisuje Horník. Každý prchá, jak umí. Ozve se střelba. Tři jsou postřeleni. Mezi nimi i Tomík.

„Dostal jsem zásah a omdlel jsem. Ten den mám vymazaný. Na chvíli jsem se probral, až když mi obličej oblizoval pes. Pak jen vím, že mě hodili na náklaďák,“vylíčil zatčení. Ještě tu noc a následujíc­í dopoledne jsou zadrženi jeho čtyři druzi. A během týdne další čtyři.

Akce končí po třinácti dnech, kdy je u Votic na Benešovsku zatčen poslední vězeň – hlavní organizáto­r útěku z Nikolaje a protikomun­istický odbojář Adolf Ruš.

Soud s uprchlíky proběhne v roce 1956. Tresty si rozdělí v rozmezí od půldruhého roku do tří let.

V letech 1949 až 1959 uprchlo z jáchymovsk­ých táborů 584 vězňů. Jedenatřic­et bylo zastřeleno.

 ?? Foto: Muzeum Karlovy Vary ?? Budování socialismu za trest V okolí Jáchymova v Krušných horách dobývali trestanci uranovou rudu, která mizela v Sovětském svazu. Byly mezi nimi stovky politickýc­h vězňů.
Foto: Muzeum Karlovy Vary Budování socialismu za trest V okolí Jáchymova v Krušných horách dobývali trestanci uranovou rudu, která mizela v Sovětském svazu. Byly mezi nimi stovky politickýc­h vězňů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia