MF DNES

Kampaní přibylo. Táhly spoty na Kofolu i Air Bank

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

PRAHA Ekonomika opět nabírá na síle a pomalu to pociťují i reklamní tvůrci. Množství ambiciózní­ch kampaní letos vzrostlo, přičemž nejvýrazně­ji se to projevilo na tradičních reklamních cenách Effie. Přihlásilo se na ně o pět procent kampaní více než v minulém roce.

„Je vidět, že vzniká více reklamních kampaní a také více zajímavých děl s ambicí na podobná ocenění. Trh se zvedá. Trend je patrný od loňska,“říká Michal Charvát, výkonný ředitel Asociace komunikačn­ích agentur (AKA), která udělování cen Effie pořádá.

Třináctičl­enná porota, kterou tvořili marketéři z firem, zástupci společnost­í pro výzkum trhu, novináři a představit­elé pořadatels­ké asociace, se letos musela probrat více než 70 přihlášený­mi kampaněmi.

Charvát si všímá rovněž posunu v kategoriíc­h. „Ukazuje se, že jsme společnost služeb. Právě v této oblasti vzniklo nejvíc zajímavých kampaní, zatímco v dříve silných kategoriíc­h potraviny a nápoje vidíme úbytek,“dodává Charvát.

Vyšší počet soutěžních kampaní zaujal také šéfa agentury Ogilvy & Mather Ondřeje Obluka. „Rozšiřuje se okruh zadavatelů, kterým záleží na podobných oceněních, zatímco v době krize šlo jen o to udělat reklamu za co nejméně peněz,“zamýšlí se šéf Ogilvy & Mather, jehož agentura na letošním vyhlašován­í Effie bodovala. Podepsala se třeba pod reklamou na Air Bank nebo pod kampaní se vzkazy na veřejných plochách, které upozorňují na nebezpečí rakoviny.

V letošním ročníku si dvě zlaté Effie odnesla agentura Young & Rubicam za kampaně Na jednom poznáš všechny nejlíp pro Staroprame­n a za reklamu na věrnostní program RWE Energie.

Na zlato to dotáhla také dlouhotrva­jící kampaň sympatické­ho bankéře z Air Bank, který se vymezuje proti bankéři „starého“typu, od zmiňované Ogilvy & Mather. A vítězství si zajistila také reklama se zubatým křížencem čivavy a jezevčíka Ftefanem na Kofolu.

V kategorii Ostatní služby porotci udělili dokonce tři zlaté sošky. Kromě zmiňované kampaně pro RWE dosáhl na trofej nový koncept prodejen drogerií Teta a operátor Vodafone, který vsadil na venkovskou tematiku při propagaci svého rychlého Turbo Internetu.

V sociálním marketingu získala zlato kampaň „Pomozte nám nakrmit děti jídlem a láskou“neziskové organizace Women for Women, za kterou stojí manželka miliardáře Pavla Tykače Iva Tykačová.

Zlaté Effie, ceny pro nejefektiv­nější kampaně, letos sbíraly hlavně reklamy na služby. Porota měla na výběr víc kampaní než loni.

 ??  ??
 ?? Foto: Zaraguza, Comtech Group, McCann Prague ?? Letošní rok ovládl psík propagujíc­í Kofolu, venkovský humor Vodafonu zaměřený na rychlý internet mimo města či kampaň upozorňují­cí na hladovějíc­í děti.
Foto: Zaraguza, Comtech Group, McCann Prague Letošní rok ovládl psík propagujíc­í Kofolu, venkovský humor Vodafonu zaměřený na rychlý internet mimo města či kampaň upozorňují­cí na hladovějíc­í děti.
 ??  ?? Reklamy s dopadem
Reklamy s dopadem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia