MF DNES

Vodní elektrárny jsou suché, podzim nepomohl

- Martin Petříček, Petr Záleský redaktoři MF DNES

PRAHA Voda teče, roztáčí turbíny, elektřina proudí do rozvodné sítě a konta se plní penězi. Tak tato rovnice letos rozhodně neplatí. Dlouhotrva­jící sucha znamenají pro hydrobaron­y krušné časy. A situace se nijak nelepší ani s příchodem podzimních měsíců.

„Ve výrobě elektřiny v hydroelekt­rárnách jsme hluboko pod čísly, na která jsme byli zvyklí,“prohlašuje mluvčí energetick­é společnost­i ČEZ pro obnoviteln­é zdroje Martin Schreier. Polostátní gigant se na celkovém instalovan­ém výkonu vodních zdrojů v Česku podílí třemi čtvrtinami, jsou pro něj nicméně okrajovou záležitost­í.

Celkově vyrobily vodní elektrárny od června do srpna téměř o čtvrtinu méně elektrické energie než před rokem. Přitom už během loňska se produkce pohybovala pod dlouhodobý­m průměrem.

ČEZ přitom patří k těm šťastnější­m. Vedle pětadvacet­i malých elektráren provozuje velké výrobny na vltavské kaskádě, která musí zajišťo- né jsou východní Čechy a severní Morava. Zoufalí hydrobaron­i se proto v létě uchylovali k nekalým praktikám – „kradli“vodu pro sebe a koryto řeky zůstávalo suché. Více než čtvrtina elektráren, které kontrolova­la Česká inspekce životního prostředí, nedodržela pravidla pro minimální průtok.

Nepřízeň zasáhla výrobce v celé střední Evropě. Například rakouská společnost Verbund, jež 90 procent elektřiny vyrobí v hydroelekt­rárnách v Rakousku a Bavorsku, dodala v období od ledna do září do sítě o šest procent méně, než je obvyklé.

Naděje, že se situace rychle vrátí do normálu, je navíc hodně malá. „Minimálně v případě akumulační­ch elektráren na velkých vodních dílech půjde o dlouhodobě­jší záležitost,“dodává Schreier.

Zcela jiná situace je u přečerpáva­cích vodních elektráren. Trojice těchto zdrojů, které vlastní ČEZ, vyrobila do srpna meziročně o 25 procent víc. S rozvojem výroby z obno- vitelných zdrojů totiž ve stále větší míře slouží jako velké „akumulátor­y“. Protože je možné je „nahodit“během několika minut, fungují jako záloha pro výpadky dodávek elektřiny, když nesvítí slunce nebo nefouká vítr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia