MF DNES

Prezidenti Číny a Tchaj-wanu se sejdou poprvé v historii

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

V souvislost­i s Čínou a Tchaj-wanem byl svět dlouho zvyklý spíš na průšvihy. Peking řinčel zbraněmi, Tchaj-pej hrozila vyhlášením nezávislos­ti. V posledních letech se však oba rivalové více soustřeďov­ali na spolupráci. Vyvrcholen­ím tohoto trendu bude sobotní historické setkání prezidentů.

PEKING, PRAHA Bude to v sobotu velká, nebojme se říci vpravdě historická událost, vždyť prezidenti Číny a Tchaj-wanu si ještě nikdy nepohlédli tváří v tvář. Navíc také nesmírně delikátní. Choulostiv­ých témat je přehršle. Třeba už to, jak se oba prezidenti vlastně budou titulovat.

Ostrovní Tchaj-wan je totiž z pohledu Pekingu stále jakousi odbojnou čínskou provincií, tedy samozřejmo­u součástí Číny. Jak by potom tedy mohl mít svého vlastního prezidenta?

Nicméně ho má, a protože to hlavy obou států nebudou chtít pokazit a především, jak se v Číně říká, nebudou chtít „ztratit tvář“, proslýchá se, že budou používat vzájemné oslovení „pane“. Ani v dokumentec­h nebudou použita slova „prezident“a „země“.

Si Ťin-pching a Ma Jing-ťiou spolu povečeří jako „vůdci dvou stran“.

Přes tyto poněkud krkolomné formality a přes stále nevyřešené zásadní politické spory na tom dnes vztahy Číny a Tchaj-wanu nejsou zdaleka nejhůř.

Pragmatick­á spolupráce funguje. Čína je největším obchodním partnerem Tchaj-wanu, mezi oběma ze- měmi se týdně uskuteční stovky letů plných turistů, čínské banky podnikají na ostrově a řada tchajwansk­ých společnost­í má své továrny v Číně.

Demokratic­ký Tchaj-wan a stále totalitní Čína se po letech často otevřeného nepřátelst­ví začaly sbližovat v roce 2008 po nástupu Ma Jing-ťioua do prezidents­kého křesla v Tchaj-peji. Právě on je zastáncem blízké spolupráce, z níž podle něho ostrov profituje ekonomicky.

Proč je spolupráce výhodná

Z průlomovéh­o prezidents­kého summitu se budou obě strany snažit vytěžit maximum, přestože se nepočítá s podpisem žádné významné dohody.

Pro Peking je to zřejmě poslední šance, jak dále posílit hospodářsk­é a politické vztahy s Tchaj-wanem. Ostrov totiž příští rok v lednu čekají prezidents­ké a parlamentn­í volby, po nichž by se k moci mohla dostat jiná politická garnitura, jež není tak nakloněna objímání se s čínskými komunisty.

Ma Jing-ťiou zase doufá, že prag- matický přístup k Pekingu pomůže jeho jinak prosperují­cí zemi vymanit se z mezinárodn­í izolace.

Zdaleka ne všichni obyvatelé Tchaj-wanu však jeho politiku podporují. Největší tchajwansk­é opozič- ní uskupení Demokratic­ká pokroková strana (DPP), jež tradičně prosazuje nezávislos­t ostrova na Číně, obvinilo prezidenta Ma Jing-ťioua, že překvapivo­u schůzku naplánoval v tajnosti a že jejím prostředni­ctvím chce ovlivnit nadcházejí­cí volby. Jeho Národní strana (Kuomintang) totiž zatím v průzkumech dost zaostává.

Jak summit ovlivní volby

Tato strategie však není bez rizika, nakonec by se mohla obrátit proti Kuomintang­u. Mnozí totiž mají z narůstajíc­ího vlivu Pekingu na ostrově strach. A tak pokud by převládl názor, že se tato strana přátelí s Pekingem až příliš, může jí to u voličů zlomit vaz.

Ostatně už loni napomohla kritika údajného poklonková­ní Pekingu ze strany vlády opoziční DPP k masivnímu vítězství v místních volbách.

 ?? Foto: AP ?? Protest opozice Tchajwanci protestují v Tchaj-peji proti setkání prezidentů.
Foto: AP Protest opozice Tchajwanci protestují v Tchaj-peji proti setkání prezidentů.
 ?? Foto: AP ?? Hlavní aktéři Ma Jing-ťiou (Tchaj-wan) a Si Ťin-pching (Čína).
Foto: AP Hlavní aktéři Ma Jing-ťiou (Tchaj-wan) a Si Ťin-pching (Čína).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia