MF DNES

Ruské letadlo mohla poslat k zemi exploze motoru

-

PETROHRAD, PRAHA Rusko včera oslavilo Den jednoty. V jednom městě se však nacionalis­té do ulic nevypravil­i. V Petrohradě stále panuje smutek.

Nejvíc obětí sobotní letecké tragédie pocházelo z tohoto druhého největšího ruského města. Rusové už dopravili většinu obětí do Petrohradu a příbuzní je identifiku­jí, totožnost zatím potvrdili u tří desítek z nich. Zároveň se musí vyrovnávat s faktem, že stále nevědí, co přesně neštěstí způsobilo. Různé zdroje i nadále přinášejí informace, jež si protiřečí.

S jednou z posledních přišla egyptská média. Nejmenovan­ý zdroj z okruhu egyptských vyšetřovat­elů tvrdí, že letadlo spadlo kvůli výbuchu jednoho z motorů.

„Analýza dat dokládá mohutný výbuch, okamžitý výpadek všech motorů, vzplanutí části trupu a rozpad letounu ještě ve vzduchu,“citovala ruská agentura TASS informaci egyptských vyšetřovat­elů.

Co explozi motoru mohlo způsobit, však zdroje neprozradi­ly. Stále tak není vyloučena teorie, že letadlo poslala k zemi bomba.

Nejasnosti nadále panovaly kolem rozboru černých skříněk, které už vyšetřovat­elé začali analyzovat.

Některá média s odkazem na své zdroje uvedla, že černé skříňky zaznamenal­y běžnou komunikaci pilotů, kteří na žádné problémy neupozorňo­vali, a netypický zvuk před pádem. Němečtí vyšetřovat­elé tvrdí, že skříňka s hlasovou komunikací je poškozená a dosud se nepodařilo dešifrovat její obsah. V pořádku jsou podle nich jen datové záznamy z druhé černé skříňky.

Zmatky panují i ohledně toho, v jakém stavu našli záchranáři těla obětí. Podle jednoho doktora, jenž prý obhlížel polovinu z nich, byla část z nich těžce ohořelá, což by na- svědčovalo explozi nebo požáru na palubě. Alespoň to řekl listu The Daily Telegraph. TASS naopak informoval­a, že předběžné testy neprokázal­y stopy výbušnin na tělech obětí ani známky „vnějšího vlivu“. Podle televize CNN není většina těl výrazně poškozena. To prý ale explozi nevylučuje, mohla být slabší a „jen“poškodit trup letounu.

Jisté je tedy stále jen jedno: o život přišlo 224 lidí, hlavně Rusů, a mezi nimi nejméně 25 dětí. Další děti jsou teď sirotci, neboť někteří cestující je nechali doma a vyrazili na dovolenou sami...

— Iveta Polochová

 ?? Foto: AP ?? Černá skříňka Zodpoví na otázku, co se stalo s ruským letadlem?
Foto: AP Černá skříňka Zodpoví na otázku, co se stalo s ruským letadlem?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia