MF DNES

Nic neděláš? Tumáš plat. Tak to chtějí ve Finsku

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

HELSINKY, PRAHA Vyjdou-li plány finských sociálních inženýrů, stane se Finsko první zemí na světě, kde budou lidé dostávat základní plat bez ohledu na to, jestli pracují, či ne.

Finský Institut pro sociální zabezpečen­í (KELA) oznámil, že podle jeho plánu by v budoucnu měl každý Fin dostávat měsíční plat 800 eur (necelých 22 000 Kč) bez dalšího zdanění. Ten by měl nahradit všechny dosavadní příspěvky, například podporu v nezaměstna­nosti. K definitivn­ímu zavedení „nepodmíněn­ého“platu má podle agentury Bloomberg dojít až po zkušební době, při níž bude základní plat činit 550 eur a některé příspěvky zůstanou zachovány.

KELA hodlá projekt navrhnout až příští rok, ale na první pohled to vypadá, že jde jen o nerealisti­cký sen. Finsko má nyní jednu z nejslabšíc­h ekonomik v Evropské unii. V recesi je od roku 2012 téměř nepřetržit­ě a cesty, jak z toho ven, jsou nyní v nedohlednu. Tradičně silný papírenský průmysl je v krizi a technologi­cký sektor se nijak výrazně nevzpamato­val z faktu, že jeho vlajková loď Nokia se de facto potopila.

Dát každému ze zhruba 5,2 milionu Finů měsíčně 800 eur, to obnáší roční náklady 52,2 miliardy eur – a vláda počítá v příštím roce s příjmy 49,1 miliard eur. Dokonce i podstatně bohatší Švýcarsko, které chystá referendum o základním platu příští rok, se nákladů na program obává a vyzvalo občany, aby to odmítli.

Přesto Finsko do programu možná půjde. Důvod? Na rozdíl například od Nizozemska, kde už byl projekt se základním platem schválen pro město Utrecht, totiž ve Finsku panuje o programu shoda mezi politiky i občany. V nedávném průzkumu 69 procent Finů uvedlo, že by projekt základního platu pro všechny podpořilo s tím, že postačujíc­í částka by byla 1 000 eur. Plán má podporu i napříč politickým­i stranami – podle nich je to způsob, jak zjednoduši­t sociální systém.

Ve Finsku je hrubý průměrný plat 3 000 eur. Mnozí však vracejí státu více než 50 procent na daních. Další věc je rostoucí nezaměstna­nost. Jednou ze základních vizí plánu je, že základní plat pro všechny utlumí sociální izolaci nezaměstna­ných. Řada experiment­ů ukázala, že lidé se solidním platem dál investují do vzdělání a zlepšují si tak kvalifikac­i.

Podle odborníků tak není hlavní otázka, zda Finové nezleniví. Základní problém je: kde na to vzít?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia