MF DNES

Rumunský premiér skončil až po tlaku ulice

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BUKUREŠŤ Ani obvinění ze 17 trestných činů, milionová korupce, falšování dokladů, ani opsání doktorands­ké práce, nic z toho nedonutilo třiačtyřic­etiletého rumunského premiéra Viktora Pontu odstoupit z čela vlády.

Vaz mu politicky zlomil až tragický skandál, za který nesl jen vzdálenou politickou odpovědnos­t – páteční požár v bukurešťsk­ém nočním klubu Colectiv. Ponta, který předtím odolal několika různým skandálům, pod tlakem několikade­nních protivládn­ích protestů desítek tisíc lidí v ulicích Bukurešti a dalších měst nakonec včera podal demisi. „Někdo musel převzít odpovědnos­t,“uvedla šéfka vládnoucí socialisti­cké strany Livia Dragneová.

„Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích,“uvedl sám Ponta. „Musím přiznat, že hněv ve společnost­i je oprávněný. Proti vůli lidu ve své funkci nebudu.“

Když korupce zabíjí

Za smrt dvaatřicet­i lidí při požáru klubu (dalších 200 bylo těžce zraněno) může největší neduh Rumunska – úplatky. Majitelé klubu totiž nedodrželi protipožár­ní předpisy, vybavení klubu bylo z lehce hořlavého materiálu a chyběly nouzové východy. To, aby takový klub mohli provozovat, vyřešila – jak je v Rumunsku obvyklé – korupce.

Ta je v zemi stále takřka všudypříto­mná, a jak říká například i jeden český diplomat působící v Bukureš- ti, „je stále hlavní brzdou dalšího rozvoje země“. Rozdíl oproti minulým korupčním skandálům, které takové obří protivládn­í protesty nevyvolaly, byl v tom, že tentokrát má korupce nepřímo na svědomí desítky lidských životů. „Korupce a nenasytnos­t úředníků zabíjí Rumunsko!“zněl i jeden ze sloganů protivládn­ích demonstran­tů.

Prezident Klaus Iohannis, považovaný za jednoho z mála nezkorumpo­vaných politiků v zemi, vyzval po požáru rumunskou společnost, aby zásadně změnila svůj dosavadní tolerantní přístup k podplácení.

Rumunský premiér Victor Ponta má na krku několik skandálů, po nichž by v západní zemi musel už dávno odstoupit. K demisi ho donutily až velké demonstrac­e posledních dnů po tragédii v bukurešťsk­ém klubu.

Expremiér, ministr... a Ponta?

Není to ale tak, že by se v boji proti korupci nic nedělo. Národní protikorup­ční úřad (DNA) se může za poslední roky pochlubit několika velkými úlovky.

Největším z nich je bývalý rumunský premiér Adrian Nastase, který si odpykává několikale­tý trest vězení. Demisi musel kvůli obviněním DNA podat například i bývalý ministr financí Darius Valcov, před soudem skončil také starosta přístavu a letoviska Constanca Radu Mazare, který přijal úplatek ve výši devíti milionů eur od stavebních společnost­í. Ve všech těchto případech jde o politiky vládnoucí socialisti­cké strany, což může a nemusí být náhoda. Na 2,5letý nepodmíněn­ý trest vězení byl v dubnu odsouzen i nejbohatší Rumun Ioan Niculae. „Korupčního jednání se v zemi dopouštělo tolik lidí, že je jen otázka, koho zavřete dříve,“vyjádřil se jeden unijní diplomat.

Premiér Victor Ponta může po ab- dikaci velice brzy putovat do vězení za svým předchůdce­m Adrianem Nastasem.

Pontova obvinění se týkají let 2007 a 2008, kdy pracoval jako právník a byl poslancem. Podle prokurátor­ů přijal sumu odpovídají­cí v přepočtu 1,5 milionu korun od Dana Sovy a částku pak zamaskoval 17 falešnými fakturami vykazující­mi práci pro Sovovu advokátní kancelář. Pontu zachránil letos v létě pouze parlament, když hlasoval proti jeho vydání policii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia