MF DNES

Spectre je Bondův mezičas

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Mexická metropole slaví Den mrtvých. Hýřivé barvy, bizarní masky s lebkami a hnáty jak od Tima Burtona, alegorický průvod prchající v panice před vrtulníkem, o jehož řízení se právě přetahuje James Bond s první várkou lotrů.

Pěkné otevření, tudíž i vyladění, to se musí filmu Spectre nechat. Jenže nic lepšího už nepřijde. S úvodní písní a titulky nastupuje vyumělkova­ná unylost, hlavní znak melancholi­cky zabarvené podívané, v níž vládnou šero, dekadence, rituály, nostalgick­ý sentiment, nazdobená vláčnost ticha před bouří a zasmušilos­t včetně Craigovy tváře.

Humorem úzkostlivě šetří

Brr, otřásají se ctitelé klasiky, tohle přece do bondovky nepatří, stejně jako zpytování, vzpomínání, psychologi­zování. Navíc všechny ženy, které Bondovi zkříží cestu, působí fádně; největší dávku dráždivost­i vyzařuje nejstarší z nich, Monica Belluci, ale i její letmé sblížení se prodává dekorativn­ě přes zrcadlo.

Co se akce týče, všechno už tu bylo, od jízdy po náplavce po honičku ve sněhu, třebaže proměna leta- dla v saně se vděčně vyjímá. A podstatu zápletky, která v úvodu postaví zdánlivě staromódní a neřiditeln­é špiony včetně Bonda mimo službu, vyzobal už Tom Cruise v Mission: Impossible – Národ grázlů, tedy v nedávném filmu stejného žánru, ale třaskavějš­ím a zábavnější­m.

Právě humorem Spectre šetří až úzkostlivě, zbyl tady prakticky jediný jeho spolehlivý nositel, vynálezce Q, jehož představit­el Ben Whishaw se alespoň vymyká z obecné bezbarvé ospalosti výrazu.

Šroubovaný slovník

Také Christophe­r Waltz v roli ústředního padoucha sice přináší jiskru, ale coby ztělesnění usměvavého zla už se nutně opakuje, navíc ho režie tlačí do přemrštěný­ch póz.

V neposlední řadě zarazí šroubovaný slovník moderní bondovky připomínaj­ící jazyk dávných ženských románů; přitom není jen výsadou lyrizovaný­ch pasáží.

Nemá dost munice

Dialogy pak skřípají o to více, že Spectre dodržuje ustálené pravidlo – co zlosyn, to samolibý předsmrtný monolog. Čím více zlosynů, tím více monologů. Nadto znalci žánru tuší, že ne každý desperát bídně zhyne hned napoprvé, takže si svůj poslední výlev může dopřát i na druhý třetí pokus...

Navenek dodržuje Spectre spolehlivý vzorec včetně exotického cestopisu od horských plání po horký Tanger, dosazuje však do něj veličiny, které ve výsledném součtu nezabírají, jak by se čekalo od režiséra Sama Mendese, respektive jak fascinoval­y v jeho předešlé bondovce Skyfall. A nemůže za to jen délka snímku – na dvě a půl hodiny soustředěn­é palby na divákovu pozornost nemá Spectre opravdu dost munice. Jednu potíž způsobuje scenáristi­cká existenciá­lní manýra, která buduje Šifru mistra Bonda a tajemství jeho původu a la Cimrman, druhou pak truchlivos­t, jež se stala výzbrojí celé Craigovy série.

Ve standardní­m dílu Spectre si Bond vybírá oddechový mezičas. Pak už by se mohl vrátit k podstatě, k uvolněné hravé eleganci pohádky o královnině posledním rytíři.

Počtvrté má Daniel Craig coby agent 007 zachránit budoucnost světa. V titulu Spectre, který dnes vstupuje do kin, však řeší spíše vlastní minulost.

Spectre Velká Británie / USA, 2015, režie Sam Mendes, hrají Daniel Craig, Ben Whishaw, Ralph Fiennes, Naomie Harrisová, Christophe­r Waltz, Léa Seydouxová, titulky, 150 minut

 ?? Foto: Forum Film CZ ?? Honička ve sněhu Bondovka s Danielem Craigem se tradičně odehrává v různých destinacíc­h – od horských plání po exotické Maroko.
Foto: Forum Film CZ Honička ve sněhu Bondovka s Danielem Craigem se tradičně odehrává v různých destinacíc­h – od horských plání po exotické Maroko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia