MF DNES

Akrobati z Francie se doprovodí na housle, bicí i na bombardon

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES z Belgie

NEERPELT Těsně po rozcvičce před představen­ím, ještě než se stan francouzsk­ého souboru Akoreacro začne plnit návštěvník­y, instaluje doprostřed manéže jeden z akrobatů basu. Nástroj stojící v prázdném prostoru vlastně symbolizuj­e blížící se novocirkus­ové představen­í Klaxon. Poctivá fortelnost kontrabasu v kontrastu s jednoducho­u scénou.

I kus, který Francouzi před svou českou zastávkou přivezli na belgický festival Theater op de Markt, je totiž takový. Řemeslné a dechberouc­í výkony akrobatů jednoduše doprovází jen živá hudba, soubor se obejde bez složitých nasvícení či jiných audiovizuá­lních efektů.

Důležitý je rytmus

„Je to srozumitel­né v každém jazyce,“vysvětluje název hry akrobatka Claire Aldaya. „Klaxon bývá zároveň cesta k vyjádření emocí. Troubíte, když zdravíte kamaráda, když máte radost, když je svatba nebo když jste naštvaný. A tohle všechno jsme chtěli i my předvést v naší show,“vysvětluje.

„V Klaxonu nenajdete velký příběh, snažili jsme se tam dostat kusy klasického cirkusu, objevíte spous- tu drobných detailů, ale celkově představen­í koncepci moc nemá,“usmívá se Francouzka nad tématem večera, který vedle výkonů zdobí i povedená hudební složka.

Tvoří ji nejen basa, ale i piano, housle, bicí či třeba žesťový nástroj bombardon. „Důležitý je pro nás rytmus,“dodává zakladatel­ka souboru, který vznikl v Paříži před pat- nácti lety. Claire Aldaya byla mezi pěticí, která se potkala už na škole.

Akoreacro přiveze svůj Klaxon nejdříve do Plzně, v tomto roce nesoucí titul Evropské hlavní město kultury, kde bude k vidění od 10. do 15. listopadu. Do Prahy ho o měsíc později pozval festival Lední Letná, bude zde od 10. do 31. prosince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia