MF DNES

Padl rekordní trest za vytlačován­í auta na silnici. Potrestaný muž si další riskantní kousky možná rozmyslí. Zůstává však otázka: Jak moc bláznivě či spořádaně jezdíme my ostatní? A může takový trest sám o sobě od riskování odradit?

-

musí přiznat, že tamní řidiči jezdí opravdu spořádaněj­i. Minimálně vědí, že levý jízdní pruh slouží na dálnici k předjížděn­í, ale jinak se jezdí vpravo. Ale možná je to všechno jen jakési zdání.

Znám také mnoho těch, kteří tvrdí, jak špatní řidiči jsou z okresu Karviná. Nebo jak nebezpečné jsou silnice v Polsku. Možná v Polsku se podobně mluví třeba o Bělorusku. Problém je v tom, že bláznivý řidič se může objevit kdykoli a kdekoli. Tak jako se objevil v Brně osmatřicet­iletý Martin Novák, který v srpnu 2013 na tamním Městském okruhu vytlačil svým jaguarem dodávku se šesti lidmi na svodidla. Naštěstí vše dopadlo ještě v rámci možností dobře, byli „jen“dva zranění.

Novák za to právě teď dostal, zatím nepravomoc­ně, 15 a půl roku ve vězení, což je rekordní trest za podobný čin. Ještě předtím soud „tento čin“vyhodnotil jako pokus o vraždu. A ještě mu přiklepl zákaz řízení na deset let.

Takové silné auto může být vražedným nástrojem účinnějším než střelná zbraň. Na jedno zmáčknutí plynového pedálu hrozí, že zabijete třeba šest lidí v jedné dodávce. Podaří se to někomu na jedno zmáčknutí kohoutku pistole?

Z tohoto pohledu přísný trest vypadá jistě logicky, ale přece jen je v dost velkém nepoměru s tresty, které za podobné jednání soudy ukládaly až dosud. Jen namátkou, tolik se mezi lidmi svého času diskutoval­o o Aleši Trpišovské­m a jeho agresivní jízdě na dálnici. Ten dostal „jen“podmín- ku. A Roman Zábrš, který prudkým překvapivý­m brzděním zastavil hned celý autobus a ohrozil cestující, z nichž se jedna zranila, dostal „jen“tři roky. Přece jen to je k trestu pro Nováka obrovský nepoměr!

Jistě, je to dobré pro zastrašení všech těch, kteří by si chtěli sednout za volant silného vozu a bláznivě to rozpálit hlava nehlava. Protože tak se choval i Novák. Po-

Auto může být vražedným nástrojem účinnějším než střelná zbraň. Na jedno zmáčknutí hrozí, že zabijete třeba šest lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia