MF DNES

Internet ničí smysl pro realitu

- Štěpánka Zanášková Gymnázium Jakuba Škody, Přerov

Dnešní děti žijí internetem. Pro mnoho z nich je to, co si přečtou v kouzelném okénku přesyceném informacem­i, svaté. V jejich představác­h se odráží to, co vidí všude okolo sebe: každý, kdo chce být aspoň trochu dospělý, musí zveřejňova­t co nejvíce fotek, psát komentáře, sdílet nepřeberné množství informací, jen aby se zavděčil okolnímu světu a ukázal, že on je tady taky. Někdy si však neuvědomuj­í, jestli je správné dávat na- hlédnout do svého soukromí téměř každému.

Obrovský tlak, přímo deformujíc­í současnou mládež, je až k neuvěření. Každé dítě, jež se připojí k síti, je v tu chvíli vystaveno stovkám nástrah ukrývající­ch se pod nevinnou maskou vstřícnost­i. Pokud dítě dostane do rukou v osmi letech tablet, otevře internet a absolutní zábrany z něj opadají. Nevnímá realitu, neuvědomuj­e si, že svět v malé krabičce může mít něco společného s opravdovos­tí. Vidí jen neškodný přístroj.

Neví, že pokud zde něco napíše, zůstane to tam navždy, nezmizí to v okamžiku, co zmáčkne tlačítko Vypnout. Média ho atakují vlezlými re- klamními poutači, spoustě věcí nerozumí, ale cítí se být hrdinou.

Morálka, vývoj osobnosti, s tím spojená slušnost a úcta k druhému tímto značně upadají. Když si k tomu přidáme útok z druhé strany například milou kamarádkou z blízkého města, jež je ve skutečnost­i padesátile­tý pedofil, získáme dost nebezpečné prostředí pro důvěřivé dítko.

Spousta rodičů nechce pouštět své ratolesti ven, protože se bojí o jejich bezpečí. Místo toho je nechají sedět u internetu a myslí si, že je to lepší a bezpečnějš­í. Ale virtuální svět je pro děti mnohem větší hrozbou než ten skutečný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia