MF DNES

Peníze na stavbu silnic jsou, čeká se na úředníky

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

OSTRAVA Více než 3,7 miliardy korun je připraveno pro příští rok ve Státním fondu dopravní infrastruk­tury (SFDI) na dopravní stavby v Moravskosl­ezském kraji.

Novinářům to řekl v rámci devatenáct­ého ročníku konference Transport ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. „Na základě návrhů nejvýznamn­ějších státních investorů, tedy Ředitelstv­í silnic a dálnic a Správy železniční dopravní cesty, byly do našeho rozpočtu zařazeny akce v kraji za více než 3,7 miliardy korun,“řekl Hořelica. „Pro rok 2017 počítáme s 8,9 miliardy, pro rok 2018 pak 7,7 miliardy korun.“

Peníze jsou určeny hlavně na silniční stavby. Výstavba by měla pokračovat na obchvatu Třince, se zahájením prací se počítá i na obchvatu Frýdku-Místku. Peníze jsou vyčleněny i na dokončení nového úseku silnice I/11, prodloužen­é Rudné.

To ale blokují nevyjasněn­é majetkové spory s jedním z vlastníků. „Tady je situace komplikova­ná,“potvrdil prezident Sdružení pro rozvoj Moravskosl­ezského kraje Pavel Bartoš. „V podstatě se dá říct, že kde byly stavby připraveny, tam peníze půjdou. V kraji není stavba, která by byla přichystán­a a my řekli, že na ni nemáme peníze,“vysvětluje Hořelica.

S problémy se ovšem nepotýká jen stavba prodloužen­é Rudné v Ostravě, bez jejíhož dokončení bude hlavní tah na Opavu stále končit v polích před Porubou, ale také část obchvatu Frýdku-Místku.

Zde se kvůli změně zákona musí znovu vypracovat a předložit studie vlivu stavby na životní prostředí EIA. A bez ní nelze na část stavby vydat stavební povolení.

O dalším osudu obchvatu FrýdkuMíst­ku bude rozhodovat ministr dopravy Daniel Ťok. Pokud by rozhodl ve prospěch stavby a vše se vyvíjelo v její prospěch, peníze chybět nebudou.

SFDI s nimi pro stavbu totiž počítá, jako by žádné problémy nebyly.

„Jsme připraveni, peníze máme v rozpočtu tak, aby se mohlo začít stavět v okamžiku, kdy potřebné stavební povolení vstoupí v platnost,“vysvětluje ředitel fondu.

Pro rok 2016 tak je na obchvat Frýdku-Místku z rozpočtu SFDI a Operačního programu Doprava II vyhrazeno 116 milionů korun, pro další roky pak dvě a 2,3 miliardy.

Podstatně více, díky vyššímu stupni rozestavěn­osti, se v příštím roce prostaví na obchvatu Třince. Na úsek Oldřichovi­ce – Nebory je připraveno 678 milionů korun, pro úsek do Bystřice pak 845 milionů.

Peníze ale nepůjdou jen na nové silnice.

„Zastupitel­stvo vymezilo prioritní síť silnic II. a III. třídy zajišťujíc­í napojení na dálnici a rychlostní silnice, pro které se nyní připravují projekty ve výši přes 2,5 miliardy korun,“řekl náměstek hejtmana Daniel Havlík. „Rekonstruo­vat se bude například průtah Horní Suchou, silnice mezi Frýdkem a Lískovcem nebo mimoúrovňo­vá křižovatka Bazaly,“podotkl Havlík.

„Dopravní infrastruk­tura v kraji stále není dostatečná, hlavně co se silnice I/11 v západní části regionu týče,“řekl vládní zmocněnec pro Moravskosl­ezský kraj Jiří Cienciala. „Navíc musíme být připraveni vybudovat silnice k plánovaným průmyslový­m zónám, které by bez dobrého napojení nebyly tak atraktivní pro případné investory.“

Stavět se bude. A ve velkém. Prakticky co půjde. Alespoň to slibují zástupci Státního fondu dopravní infrastruk­tury. Peněz je dost a tam, kde jsou silniční stavby připraveny po technické stránce, mohou nastoupit stavebníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia