MF DNES

„Ahoj babi, půjčíš mi?“Zloději vymámili z lidí 1,7 milionu korun

- Klára Kohutová redaktorka MF DNES

OSTRAVA Důvěřivost­i důchodců využívali pachatelé hned dvou případů sériových krádeží. Zloději si přišli až na 1,7 milionu korun. Teď je může čekat až osm let za mřížemi.

„Ahoj babi, stala se mi autonehoda a potřeboval bych nutně půjčit peníze, ale nemůžu si pro ně přijít. Pošlu kamaráda.“Tak začínala většina z celkem 26 případů, kdy organizova­ná skupina zlodějů vylákala z důchodců přes 1,7 milionu korun.

„Šlo o dva muže, ženu a dokonce nezletilou čtrnáctile­tou dívku. Počínali si velice chytře a sofistikov­aně, záměrně si vytipováva­li důvěřivé důchodce a byli z nich schopni vymámit až statisíce korun,“popisoval zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta. „Používali důmyslného maskování, tedy převleků i paruk, které ihned po činu zahazovali.“

Podle Vojty dopadení pachatelů komplikova­la i jejich zkušenost. „Jde o recidivist­y, kteří už byli dříve trestáni. Postupně svou činnost rozšířili z Ostravy a kraje až do Prahy, kde měli zřejmě pocit větší anonymity. Teď už jsou ale ve vazbě. Ke čtrnáctile­tému děvčeti přistupuje­me jinak, ještě není trestně odpodvědné,“zdůraznil Vojta.

Ostatním zlodějům hrozí až osm let za mřížemi. „K domovní prohlídce jsme povolali zásahovou jednotku, protože existovalo podezření, že jsou ozbrojeni. Policisté našli vozidla, která pachatelé používali, a také kuriózně poschováva­né vysoké finanční částky. Jedna z nich byla například v plyšové hračce,“přiblížil Radovan Vojta, podle nějž jde o největší sérii okrádání důchodců za poslední roky.

Druhý případ krádeží nebyl tak závažný, ale zloděj se opět zaměřil na seniory. „Muž se převlékal za vodaře či topenáře a vnikal do bytů starších osob. Předstíral kontroly a lidem se snažil například prodávat speciální čidla, u kterých ovšem požadoval zaplacení předem nebo požadoval alespoň zálohy,“uvedl Vojta. „Na důchodcích vyloudil relativně nízké obnosy. Celkem si přišel zhruba na dvacet tisíc korun. Muže vyšetřujem­e na svobodě.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia