MF DNES

Z Jeseníků mizí kleč. Vrátí se původní kytky?

-

JESENÍKY Národní přírodní rezervace Šerák-Keprník v Jeseníkách se letos opět o něco víc přiblížila stavu, který tam byl před vysazením a pozdějším nekontrolo­vaným růstem kleče. Dělníci v tomto roce odtěžili na 300 tun kleče. Zda se ale dokáže vrátit původní arkto-alpinská vegetace, ukáží až příští roky.

Lesy České republiky odtěžily letos kleče, které odborníci označili za nepůvodní druh, ze zhruba dvouhektar­ové oblasti biologicky cenného území. „Cílem je pokročit v přirozené obnově původní horské vegetace,“uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Lesy ČR vycházejí při redukci kleče ze studie Mendelovy univerzity v Brně. Odborný tým mimo jiné rozdělil porosty kleče podle míry rizika spojeného s jednorázov­ým vytěžením do čtyř kategorií. Lesníci káceli na plochách zařazených do ka- tegorie A, představuj­ící malé riziko sesuvů. „Z vrcholu Šeráku byla odstraněna kleč na ploše 1,15 hektaru. Na Keprníku jsme odtěžili asi hektar. Kvůli nepřístupn­osti pro techniku transporto­val odtěženou kleč z Keprníku vrtulník,“uvedla Hana Komárková z Lesů ČR.

Jak kácení prospělo původním druhům, se ukáže za pět let

Celkem museli lesníci odvézt z jednoho z nejcennějš­ích míst v Jeseníkách 1 500 metrů krychlovýc­h dřevní hmoty o váze necelých 300 tun. Zda se ale v místě obnoví původní vegetace arkto-alpinských trávníků, ukáže až čas, přičemž jde o horizont několika let.

„Za dalších pět let upravené plochy opět prozkoumám­e a získaná data využijeme při přípravě dalších projektů,“uvedl výrobně-technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Lesníci budou rovněž pravidelně monitorova­t zhruba šedesát ploch. Jde o plochy dotčené kácením, jejich porovnání se stavem nezalesně- ných ploch a s plochami souvisle zarostlými klečí.

Kleč původem z Alp vysadili v nejvyšších partiích Jeseníků tamní pů- vodní němečtí obyvatelé a lesníci. Důvodem byla ochrana svahů, na kterých hospodařil­i, před sesuvy a lavinami. Ohroženy byly také lesy. Kleči se v podmínkách Jeseníků dařilo a rychle se rozrůstala.

Jenže před lety odborníci označili nepůvodní kleč v Jeseníkách za škůdce a ničitele vzácné horské vegetace. S kácením se začalo v roce 2004, po delší přestávce bylo obnoveno v roce 2008 a stále pokračuje.

V Jeseníkách dnes borovice kleč roste přibližně na 140 hektarech a pokrývá necelých třináct procent území nad horní hranicí lesa.

Kromě oblasti Šeráku a Keprníku se „čištění“týká například plochy o rozloze zhruba jednoho hektaru v oblasti Petrových kamenů. Celkové odstranění kleče alespoň z vrcholovýc­h partií hor ale podle odborníků potrvá ještě nejméně deset let.

— Rostislav Hányš

 ?? Foto: Luděk Peřina, MAFRA ?? Nežádoucí Kleč se z Jeseníků pomalu vytrácí.
Foto: Luděk Peřina, MAFRA Nežádoucí Kleč se z Jeseníků pomalu vytrácí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia