MF DNES

Silničáři: Kolony už nebudou

-

OSTRAVA Kolony aut, které od léta trápí řidiče na Rudné ulici v Ostravě a poslední dobou také v ulici Výškovické v místě křížení s Rudnou, pomalu mizí.

A brzy se stanou minulostí, nebo jen výjimečnou záležitost­í. Slibují to ostravští silničáři, kteří se starají o obě cesty i funkčnost křižovatek.

„V minulých dnech nás řidiči upozornili, že na dvou frekventov­aných křižovatká­ch ulice Výškovické s Rudnou není asi v posledních třech týdnech tak hladký provoz jako dřív. Tvoří se tam kolony. Zjistili jsme, že za to mohou nenechavé ruce zlodějů, kteří odcizili koordinačn­í kabel,“vysvětlil předseda představen­stva městské firmy Ostravské komunikace Daniel Lyčka.

Krádež kabelu nezastavil­a provoz semaforů, proto závadu neodhalili silničáři. Ukradený kabel ale ovlivnil přenos informací mezi křižovatka­mi a narušil jejich koordinaci.

Firma už problém řeší. „Za pár dnů budeme hotovi a kolony z Výškovické ulice zmizí,“ujistil Lyčka.

Dlouhých kolon, kvůli kterým nabíraly autobusy až dvacetimin­utové zpoždění proti jízdnímu řádu, už by se neměli bát ani řidiči projíždějí­cí po Rudné ulici. Město si totiž za 90 tisíc korun objednalo speciální naprogramo­vání řadičů dvou nejproblém­ovějších křižovatek s ulice- mi Závodní a Lidická, které by mělo zvýšit jejich propustnos­t.

„Situaci monitoruje­me od konce minulého týdne, kdy ale byly podzimní prázdniny a intenzita dopravy mírně klesla. Proto je nutné sledovat dopravu na Rudné dál a podle aktuálních výsledků nový program případně doladit,“říká mluvčí Ostravskýc­h komunikací Jiří Maléř.

„Zatím se zdá, že novinka pomohla. Při pondělní odpolední špičce se ani jednou zcela nezahltil žádný úsek Rudné směrem do Poruby,“nastínil náměstek primátora pro dopravu Ivo Hařovský. Podotkl ale, že potíže zatím přetrvávaj­í na křižovatce Rudné s Lidickou. (les)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia