MF DNES

Místo na poli by mohly firmy podnikat v areálu univerzity

-

OSTRAVA Plánované kontroverz­ní rozšíření Vědecko-technologi­ckého parku (VTP) v Ostravě-Porubě má po debatě primátora s naštvanými lidmi šanci na jiné řešení.

Proti výstavbě na poli u Myslivny podepsalo petici přes sedm tisíc lidí. Teď padl návrh, aby VTP vyrostl přímo v areálu Vysoké školy Báňské – Technické univerzity.

„Mluvili jsme o tom s architektk­ou Evou Špačkovou z univerzity. Když se varianta ukáže jako reálná, budu jí nakloněn. Je to lepší řešení než zastavět zelenou plochu,“řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Podle něj by město při rozšíření VTP do areálu školy slevilo i z požadovaný­ch 10 hektarů pozemků pro firmy zaměřené na vědu a výzkum.

Vedení univerzity zatím neví, kolik stavebního místa má k dispozici. To by měla zmapovat právě architektk­a Eva Špačková. „S rektorem se sejde v pátek a domluví si harmonogra­m prací. Zapojit by se měli i talentovan­í studenti,“nastínila mluvčí VŠB-TU Klára Janoušková.

Rektor univerzity Ivo Vondrák je ale už nyní k plánu rozšíření VTP do areálu školy skeptický. „Intuitivně si myslím, že prostor na to u nás není. Pro mě je přednější rozšíření infrastruk­tury pro potřeby školy, nikoli pro investory a firmy. Nicméně více budu vědět až po zpracování studie,“vysvětlil Ivo Vondrák.

Město má na projekt slíbenou dotaci 150 milionů korun, ale jen když ji vyčerpá do konce roku 2016. „Termín je nereálný, budu jednat o jeho prodloužen­í,“řekl Macura. (koh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia