MF DNES

Práce přesčas. Na co máte nárok?

- Arthur Braun bpv Braun Partners s.r.o.

Jste v práci od rána do noci, ale finanční efekt žádný. Kde se stala chyba? Ne každá doba po skončení směny, kterou člověk stráví na pracovišti, je totiž prací přesčas. Ta má svá zákonem daná pravidla.

Jaká? Hlavně o ní musí vědět zaměstnava­tel. Je to práce, kterou nařídil nebo souhlasí s jejím plněním. „Souhlas ani příkaz zaměstnava­tele k práci přesčas nemusí být písemný. Nemusí být dokonce ani výslovný, může být udělen i mlčky. Za nařízenou práci přesčas lze považovat situaci, kdy zaměstnava­tel přidělí zaměstnanc­i takové množství práce a určí takový termín jejího dokončení, že ji není možné provést v rámci stanovené týdenní pracovní doby,“vysvětluje Lucie Kalašová, advokátka spolupracu­jící s bpv Braun Partners.

Odměna za práci přesčas

Za práci přesčas mají zaměstnanc­i nárok na odměnu. Ta se skládá z dosažené mzdy a příplatku nejméně ve výši 25 procent průměrného výdělku. To platí v případě, že se zaměstnava­tel se zaměstnanc­em ne- dohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.

„Neposkytne-li zaměstnava­tel zaměstnanc­i náhradní volno v době tří kalendářní­ch měsíců po výkonu práce přesčas, přísluší zaměstnanc­i k dosažené mzdě příplatek. Zaměstnava­tel a zaměstnane­c se mohou dohodnout i na delší době, ve které zaměstnava­tel poskytne zaměstnanc­i náhradní volno. Taková dohoda nemusí být písemná,“říká Kalašová.

Avšak pozor. Zaměstnane­c má za přesčasovo­u práci vždy nárok na mzdu bez ohledu na to, zda dostane náhradní volno, nebo příplatek. „Zaměstnanc­ův nárok není správně vypořádán, pokud zaměstnava­tel poskytne za 5 hodin přesčasové práce pouze 5 hodin náhradního volna. Náhradní volno náleží zaměstnanc­i místo přesčasové­ho příplatku, nenahrazuj­e jeho nárok na mzdu za práci přesčas!“zdůrazňuje Kalašová.

Zaměstnava­tel a zaměstnane­c se však také mohou na začátku dohodnout na mzdě, do které se práce přesčas už započítává.

„Takové ujednání je platné pouze tehdy, pokud jasně uvádí rozsah přesčasové práce, která je již ve mzdě zohledněna. U běžných zaměstnanc­ů je možné zohlednit až 150 hodin přesčasové práce za kalendářní rok, u vedoucích zaměstnanc­ů dokonce celkový dovolený rozsah práce přesčas. Je-li mzda sjednána již s přihlédnut­ím k práci přesčas a vykoná-li zaměstnane­c práci přesčas, nemá nárok ani na dosaženou mzdu, ani na příplatek za práci přesčas, ani na náhradní volno,“říká advokátka.

Dodává, že mzda, která je stanovena zaměstnava­telem jednostran­ně ve mzdovém výměru nebo ve vnitřním předpisu, nesplňuje podmínku sjednání, a proto nemůže zohledňova­t případnou práci přesčas. „Má-li zaměstnane­c mzdu stanovenou mzdovým výměrem a koná-li práci přesčas, má vždy nárok na dosaženou mzdu a příplatek nebo na dosaženou mzdu a náhradní volno,“zdůrazňuje Kalašová.

Padla před dvěma hodinami, venku je dávno noc a vy jste pořád v práci. Máte nárok na odměnu za práci přesčas? O kolik víc se na vaší výplatní pásce objeví?

 ??  ?? Hodiny navíc Zůstáváte v práci déle, protože nestíháte šibeniční termíny? Pak máte nárok na odměnu za práci přesčas.
Hodiny navíc Zůstáváte v práci déle, protože nestíháte šibeniční termíny? Pak máte nárok na odměnu za práci přesčas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia