MF DNES

Vůjtkova éra začíná. Bude u toho i talent Přibyl

- Michael Bereň reportér MF DNES

PRAHA Ve sparťanské juniorce nastupoval s Dominikem Simonem, v roce 2011 si ho jako 168. v pořadí vybral Montreal, tehdy byl draftován spolu s Palátem či Jaškinem. Na mistrovstv­í dvacetilet­ých se potkal s brankářem Mrázkem, slávistou Hertlem a talentovan­ým Sekáčem. Ale upřímně – znali jste útočníka Přibyla?

Písecký odchovanec se ještě v dorostenec­kém věku přesunul do Sparty, kde vydržel až doteď. Zní to jako banalita, ale stačí si vzpomenout, kolikrát vedení pražského klubu za posledních pět let měnilo kádr, kolik sparťanů odešlo. Přibylovi se vytrvalost vyplatila, teď je z něj jeden z klíčových hráčů Sparty a čerstvě také reprezenta­nt.

„Do nároďáku se moc těším, jsem zvědavý, jak to bude vypadat,“řekl Přibyl po úterním utkání Ligy mis- trů, kdy se gólem a asistencí podílel na výhře nad finským Oulu 4:2.

Pak se rychle sbalil a včera ráno už odletěl do Švédska, kde se čeští hokejisté střetnou na Karjala Cupu od 19.15 (ČT sport, on-line sport.idnes.cz) s domácím výběrem.

Přibyl putoval za novou zkušeností se spoluhráče­m Janem Buchtelem. „Je to můj výborný kamarád, doufám, že mi bude nápomocen,“usmál se vysoký hokejista, který příští měsíc oslaví 23. narozeniny.

Ve Spartě se tito dva opravdu hod- ně sblížili. Vzhledově jsou si podobní, proto je občas někdo popíchne, že vypadají jako bratři. Spolu se účastní sponzorský­ch akcí, točí reklamní spoty. Ale hlavně: spolu válí také na ledě, v produktivn­ím útoku Přibyla s Buchtelem doplňuje veterán Hlinka. „Oba jsou to výborní hráči, takže se body sbírají snadno,“chválí Přibyl, který v 17 duelech vstřelil osm branek a na deset nahrál, své parťáky.

„Přibyl má šikovné ruce, je pro nás důležitý hráč, v koncovce je pro soupeře nečitelný. Má hlavu srovnanou, ví, co chce, pracuje výborně, ale pořád může růst,“říká o něm trenér Josef Jandač. A hned dodá: „Odpovědnos­t musí nést, už to není ten mladý kluk, má něco za sebou.“

Přibyl přitom půlku minulé sezony vynechal kvůli zranění, v létě podstoupil operaci, nemohl se zúčastnit ani reprezenta­čního kempu.

Čím to tedy je, že teď prožívá nejlepší období kariéry?

„Nevím, jestli se to takhle dá říct,“usměje se. „Jsem každopádně rád, že se mi daří. Ale až po sezoně můžeme hledat nějaké příčiny.“

Přibyl opravdu působí vyrovnaně a rozumně. Co bude dál? Vyšvihne se mladý útočník až do slavné NHL?

„Myslím, že by bylo nejlepší užívat si přítomnost. Vzdálenou budoucnost není třeba řešit.“

Hokejová reprezenta­ce dnes ve Švédsku začne éru pod trenérem Vůjtkem. V kádru je i sparťan Daniel Přibyl, nejprodukt­ivnější hráč extraligy.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Směr Karjala Cup Daniel Přibyl, nejprodukt­ivnější hráč extraligy, je ve výběru kouče Vůjtka pro Karjala Cup.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Směr Karjala Cup Daniel Přibyl, nejprodukt­ivnější hráč extraligy, je ve výběru kouče Vůjtka pro Karjala Cup.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia