MF DNES

Expanze? Giro údajně vymýšlí start v Japonsku

-

PRAHA Jen si to představte. Cyklistick­é Giro začíná v roce 2017 v Japonsku. V prefektuře Šizuoka se uskuteční první čtyři etapy včetně výjezdu na úbočí posvátné hory Fudži. Pak přijdou dva dny volna a přelet ke zbytku závodu do Itálie. Fikce? Skutečnost? Belgický list Sport/Voetbalmag­azine tvrdí, že disponuje důvěryhodn­ým svědectvím, podle nějž už společnost RCS, organizáto­r Gira, dohodu s městem Šizuoka uzavřela.

Celkové náklady 35 milionů eur údajně pokryje firma Asatsu DK, třetí největší reklamní společnost v Japonsku. Ta zajistí sponzory, hlavně v automobilo­vém průmyslu.

Sama italská RCS má získat od Asatsu DK částku 15 milionů eur, z nichž uhradí i dopravní a pobytové náklady týmů. Každý tým navíc obdrží bonus 500 tisíc eur.

Šlo by o precedens, první expanzi závodů Grand Tour mimo Evropu.

Věc však má háček, či spíše více háčků. Mauro Vegni, ředitel Gira, včera reagoval: „Nepopírám, že jsme v kontaktu s lidmi z Japonska. Kvůli timingu ale určitě nelze hovořit o roce 2017. Zvlášť když půjde o 100. ročník Gira. Toto výročí chceme oslavit startem a cílem v Itálii.“

Mimochodem, na start Gira v roce 2017 či později myslí i iniciativa vedená Václavem Klausem mladším. Ta usiluje, aby závod začal v Praze a ve třech úvodních etapách zamířil do Bratislavy. „Projekt běží, teď zjišťujeme zájem českých měst, regionů a sponzorů,“říká Klaus mladší. (tm)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia