MF DNES

Smutek přemáhám v brance

- Jan Dočkal reportér MF DNES

Už jako kluk, když se měl po obědě učit, aby z něj jednou byl právník po mámě, koukal na zápasy Vsetína a snil, že si zachytá českou extraligu. Práva musela stranou. A teď si Branislav Konrád sen plní ve skromné Olomouci, kterou překvapivě drží na šestém místě.

Slovenský reprezenta­ční brankář chytá tak, že jej sportovní redakce MF DNES zvolila nejlepším hráčem měsíce října. Fanoušci Mory posilu z Trenčína zbožňují, těší se na její originální oslavy po vítězných zápasech. Málokdo z nich tuší, kolik přemáhání ho to na startu sezony stálo. První kolo kvůli úmrtí v rodině vynechal (blíže o tragédii mluvit nechce). S nejtěžší situací v životě se pere i s pomocí hokeje. Také o tom vypráví na sluncem zalité zahrádce kavárny a na klíně mu poskakuje malý syn.

Prožíváte smutek, přitom chytáte v životní formě. Jak to zvládáte?

Nebylo to jednoduché. Těžko se mi o tom mluví... Několik dní jsem netré- noval, s koučem jsme se dohodli, že první kolo půjde do branky Tomáš Vošvrda. Můj první zápas byl těžký, myšlenky byly jinde. Ale možná mi to pomohlo k lepším výkonům, hokejem jsem se až tolik nezatěžova­l.

Hokej vám pomáhá?

Ano, nejhorší to je doma. Když jdete do kabiny, tak to nezapomene­te, to nejde, ale jste v úplně jiném kolektivu a nepřemýšlí­te nad tím.

Musel jste se do pozápasové show pro diváky nutit?

Pochyboval jsem, zda to dokážu, ale lidí přišlo hodně, podporoval­i nás. Bylo to spontánní.

Vymýšlíte speciální oslavy; házíte jako na bowlingu, jindy vrháte holí jako oštěpem. Už jste pro nápady volal kamarádovi Juliu Hudáčkovi do Švédska?

Jeho videa jsem nesledoval. Když si s Julem píšeme, tak o tomhle minimálně. Bavíme se o životě. O repre přestávce musím něco vymyslet. Kdybychom vyhráli za dva dny dva zápasy, měl bych problém.

Čím dobíjíte baterky?

Spánkem, baví mě. Nebo se projdeme s malým po Olomouci, chodíme na koně, s kamarády na kafe.

Spánek vám kluk dopřeje?

Máma ho tak vychovala, že když taťka spí, tak taťka spí. A mám klid. Spávám po obědě před zápasem od půl hodinky do hodinky a půl.

Podceňovan­ou Olomouc drží na šestém místě. Brankář Brani

předvádí skvělé výkony, i když myšlenky na hokej moc nemá. Redaktoři MF DNES jej zvolili nejlepším extraligov­ým hráčem října.

Trápíte se inkasovaný­mi góly, nebo už vám to přijde nicotné?

Vždy když dostanu víc gólů, trápí mě to. Jsem taková povaha. Ale když přijdu domů, přiletí na mě malý, tak v tu chvíli je mi to jedno.

Sledujete pozorně statistiky?

Nejdůležit­ější je vítězství, ale trochu přehled mám. Teď jsem si to pokazil posledními třemi zápasy, ale když se bude vyhrávat a budeme se držet v tabulce nahoře, tak na statistiká­ch nezáleží.

Pro extraligu jste byl neznámou. Překvapil jste i sám sebe, jak se vám vstup do sezony vydařil?

Většinou, když jsem přišel do nového klubu, starty mi vycházely. Mohlo by to vydržet, i když poslední zápasy nebyly úplně ideální, ale to přijde na každého. Někdy to útočník udělá tak, že nemáte nárok.

Chytá se za olomouckou obranou zvlášť dobře? Váš parťák Tomáš Vošvrda prohlásil, že ještě nezažil, aby hráči měli víc zablokovan­ých střel než on zákroků.

Někdy je to i nepříjemné, když střela přes blok chlapů projde a moc toho nevidíte. Ale na tom máme založenou hru. Střel blokujeme dost. Nemám v zápase extra moc zásahů.

Začínáte myslet na play-off?

Když jsem přišel, tak byl hlavní cíl, aby sezona byla klidnější než minulý rok, tedy vyhnout se baráži. Nejlepší by bylo udělat desítku, to bychom byli šťastní. Ale sezona je dlouhá. Repre pauza nám přijde

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia