MF DNES

Český šlágr se Plzni podařil. Teď hraje o přežití v Evropské lize

-

PRAHA Pokud fandíte českému fotbalu, měl by vás dnešní večer připoutat k televizi. V Evropské lize, kterou čeká 4. kolo, jde do tuhého. Dva české kluby zkusí nakročit do jara, jeden musí zabrat. Plzeň. Nejtěžší pozice ze všech. Úřadující mistr hraje o přežití. Pořád platí, že Plzni nemusí k postupu do jarní vyřazovací fáze stačit ani vítězství ve třech zbývajícíc­h zápasech. „Je to složité, ale nevzdáváme se,“pravil trenér Karel Krejčí.

Pro začátek musí Plzeň porazit dosud stoprocent­ní Rapid Vídeň, nejlépe 1:0, 2:1 nebo o dva góly. Tím pádem by vymazala nedávnou ztrátu z Vídně a měla by s Rapidem lepší vzájemné duely. Víkendovým triumfem nad Spartou si mužstvo ověřilo, že velké zápasy zvládnout umí. „Jen musíme hrát náročný fotbal pravidelně,“dodal Krejčí. Sparta. Na rozdíl od Plzně je v klubu dusno. Hráčům po víkendovém fiasku hrozí pokuty. Bitva s německým Schalke může náladu změnit. „Plzeň jsme hrubě nezvládli, ale na Schalke by to mít dopad nemělo,“věřil trenér Zdeněk Ščasný.

Překvapí Sparta stejně jako před dvěma týdny, kdy na Schalke po skvělém výkonu uhrála remízu 2:2? Toť otázka, když Lafata, Brabec a Frýdek léčí zranění. Za slavného soupeře nenastoupí zraněný kapitán Höwedes, na Letné se však objeví kanonýr Huntelaar. Kdyby Sparta vyhrála, přiblíží se postupu. Liberec. Totéž platí pro Liberec, který vyrazil do nizozemské­ho Groningenu. „Chceme hrát na vítězství, protože tím bychom soupeře odřízli od postupovýc­h šancí,“podotkl trenér Jindřich Trpišovský.

— Jan Palička

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia