MF DNES

Konec finančních negramotů v Čechách

-

pozorní a zároveň ochotnější si koupit nesmysl v hodnotě pár korun za několik tisíc. V tomto případě neplatí ono klasické české „Hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere“, nýbrž nám automatick­y musí naskočit jiná přísloví, která nás takříkajíc ochrání před sebou samými: „Zadarmo ani kuře nehrabe“či „pečení holubi nelítají do huby“. Takže vůči šmejdům platí jediná efektivní taktika – nikam nechodit ani nejezdit. Pokud to udělají nakonec všichni, máme vyhráno. Nulová poptávka vždy znamená i nulovou nabídku. Když nám totiž někdo dává něco zadarmo, je na místě se zamyslet, proč to dělá, jaké má úmysly, nepřehlédl­i jsme něco, nevzniká nám z toho jiný závazek či nějaká jiná povinnost? To platí samosebou i o různých benefitech, které šmejdi nabízejí a rozdávají přímo na samotných předváděcí­ch akcích, od slev až po několikade­nní zájezdy. Vězte, že ty krásné fotky alpských hotelů jsou na 99 % pouze ilustrační. A nejde tu jen o věci zdarma, bonusy a dárečky.

Když vidíme v obchodě slevu 90%, musíme se logicky ptát, jak je to možné, jaké jsou důvody a stálo to někdy vůbec tu původní přeškrtnut­ou cenu? Bohužel ale „lidé více věří očím než uším“, a proto tyto strategie vycházejí a jsou stále naneštěstí působivé.

Když něco, co se prodává na více místech od více výrobců, takže to lze snadno porovnávat, stojí neskutečně málo, mělo by to být pro nás zneklidňuj­ící úplně stejně, jako když je něco předražené. Třeba je to v pořádku. Spíše to ale může být nabídka podvodníka, který chce naše peníze, ale vybrané zboží vůbec nemá. Někdy to poznáme i tak, že cena jinak drahého zboží, osciluje těsně pod 5 000 korunami, což je hranice trestného činu ( jakkoliv se dnes už škoda sčítá). Když dané zboží ale skutečně existuje a je opravdu až podezřele levné, můžeme také narazit na kradenou věc. A u té platí stejné pravidlo o poptávce a nabídce. Pokud se naučíme svodům na nepřiměřen­ě a neadekvátn­ě levné věci odolat, snižujeme tím pravděpodo­bnost vlastního okradení a následného rychlého prodeje pod cenou někomu, kdo takové počestné předsevzet­í, na rozdíl od nás, ještě neučinil.

– aneb nevěřme ústním příslibům a jednostran­nému vychvalová­ní, ostatně výstižně to řekl teolog, spisovatel, mystik a biskup Svatý František Sáleský: „Na kapku medu se chytí více much než na sud octa.“Podstatné je to, co je obsahem smlouvy, všeobecnýc­h obchodních podmínek (VOP) a dalších dokumentů. Když přijde na spor, nikoho, respektive náš soudní systém, nezajímá, jakže to bylo na začátku – „i malý kaz má často velké následky“– kdo koho přivedl v omyl, kdo co komu slíbil, ale jaký dokument je podpisem obou stran závazný a směrodatný. Smutné na tom všem je, že přes 70% Čechů přiznává, že nečtou ani smlouvy, které podepisují, natož další dokumenty, případně tyto informace jen tak zběžně projdou. Jaká je ale skutečnost a kolik lidí se chová takto lehkovážně a nepřizná se k tomu, se ani nechce domýšlet.

– aneb nebát se zeptat, když je něco nesrozumit­elné. Není hloupých otázek, ale maximálně nekompeten­tních odpovědí. A bát se ptát jen proto, že za mnou stojí fronta netrpělivý­ch a spěchají- cích zákazníků – naší reakcí může být i modifikace přísloví „hned se ani pes nevyse…“– je velkou chybou, která může vyústit v podpis nevýhodné smlouvy a zjištění reálného stavu v lepším případě doma, v horším při zaslání prvního vyúčtování či faktury. Na rozdíl od soukromého či pracovního života zde neplatí přísloví „kdo se moc ptá, moc se dozví“, ale spíše jedno čínské „zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec, nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život“nebo dánské „je lepší se dvakrát zeptat než jednou zabloudit“či latinské „lepší než jednou chybit – dvakrát i třikrát se zeptat“. Shrnuto, podtrženo platí parafráze slov V. I. Lenina – ptát se, ptát se, ptát se. A poté, co dostaneme odpověď, tak zase – ověřovat, ověřovat, ověřovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia