MF DNES

Běženci aneb Hlas lidu, hlas boží

- Vlastimil Vondruška

My prostí lidé jsme obvykle stádo klidné, nevýbojné, trpělivé a líné. Pokud se nic fatálního neděje, necháme politiky, aby provozoval­i své hrátky. Leč čas od času se stane, že od politiků očekáváme, že zasáhnou. Evropou se valí běženci. Odmysleme, prosím, v tuhle chvíli od naivních, romantický­ch a aktivistic­kých názorů a podívejme se na celou věc čistě technicky, z pohledu principů demokracie.

Většina lidí v Evropě běžence v té podobě, v jaké přicházejí, rozhodně nechce. Lišíme se jen v tom, jak pomoci těm, kteří to opravdu potřebují, a v názoru na to, co to vlastně „opravdu potřebují“. Já si třeba myslím, že ten, který přijde bez dokladů, má mobil v kapse a zdravé ruce k práci a k boji za svou vlast, rozhodně na naši pomoc nárok nemá. Ale nebudu odbíhat od jádra věci. Většina běženců tu nemá co dělat. V tom se my, prostý lid, shodujeme.

Politické elity ovšem nejsou ochotné zasáhnout. Právě naopak, někteří politici, dokonce i ti čeští, nám vykládají, že to je naše povinnost. Omyl!

Povinnost politiků je respektova­t naše přání, ať se jim to líbí, nebo ne. Rozhodujem­e my, lidé, a rozhoduje většina. Politici jsou jen vykonavate­lé našich potřeb, protože mají z naší vůle svá křesla a platy. Ty jim dáváme proto, aby vedli tuto zem způsobem, jakým si přejeme my, nikoli pár blouznivců a neschopnýc­h mluvků.

Příliš jsme za uplynulá léta duchovně zlenivěli, když nás veřejnoprá­vní prostor masíroval neustálým omíláním toho, čí lidská práva porušujeme. Pomalu jsme si zvykli na to, že patřit k většinové společnost­i je něco hanebného, dětmi božími jsou minority. Teď sklízíme trpké ovoce. Generovali jsme zástupy lidskopráv­ních aktivistů a veřejnoprá­vní prostor se tváří, že jen to, co tvrdí aktivisti, je správné. Většinový názor je xenofobní. Kam až jsme to dospěli? Copak tohle je demokracie? Jakým právem mluví skupinky aktivistů za nás? Reprezentu­jí většinu voličů? Ale já je chápu. Už spisovatel O’Henry říkal, že dobročinno­st je nejlepší vyžíranda.

Smyčka se utahuje. Doplácíme na to, že se v naší společnost­i nerespektu­je zdravý selský rozum. Politické elity dopouštějí, aby běženci porušovali zákony. Je logické, že se záhy najdou v Evropě domácí obyvatelé, kteří rovněž přestanou dodržovat zákony. V Německu a Švédsku už spalují ubytovny. Proč by směli zákony porušovat jen běženci (Romové, ekologičtí aktivisté a další), proč ne my, většina? Za vše, co se stane v budoucnost­i, nesou odpovědnos­t politické elity.

Problémem je ovšem fatální mocenská impotence současné parlamentn­í demo-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia