MF DNES

Zloději.cz útočí

- Martin Biben reportér MF DNES

PRAHA Návrat z dovolené zkazil Zdeňkovi Novotnému obyčejný doporučený dopis. Jméno pisatele mu nic neříkalo, ale výzva byla v úředním psaní formulován­a jasně. 5 682 Kč. Zaplatit okamžitě. Jinak bude zle.

Že se stal obětí podvodu, mu došlo záhy. Úvěrová firma, u níž si podle dopisu zkraje léta na vysoký úrok půjčil tři tisíce korun a ty měl teď neprodleně splatit, vedla v registru neomylně jeho rodné číslo, adresu i jméno manželky. A s jistotou trvala na svém. Jedinou záchranou, jak nezaplatit, a přece odvrátit exekuci, byla policie.

Malé půjčky, velké dluhy

Tehdy ještě Zdeněk Novotný nevěděl, že si totéž prožije v následujíc­ích třech měsících pětkrát. „Půjčky byly vždy malé částky do pěti tisíc korun, z nichž se kvůli výši úroků a následně pokutám za nesplácení staly sumy kolem 10 až 20 tisíc,“říká Novotný dnes (jméno bylo na jeho žádost změněno).

Jak se vlastně podvodníci, kteří okamžitě začali využívat takzvané rychlé půjčky od nebankovní­ch ústavů, k Novotného kopii občanského průkazu i dalším osobním údajům dostali, není jasné. Policie, které se podařilo najít lidi, kteří si na Novotného jméno půjčovali, nechce v průběhu vyšetřován­í případ komentovat. Bylo to nejspíš pomocí internetu, vyloučena není ani spoluvina zprostředk­ovatele.

Novotný není sám. Policie v posledních čtyřech letech eviduje trojnásobn­ý nárůst podobných podvodů. Nebankovní ústavy, které falešní Novotní využili, si totiž s prověřován­ím identity svých klientů hlavu nelámou. Půjčují rychle, často do několika minut, a téměř komukoli. Nezříd- ka i lidem, kteří se vydávají za někoho jiného.

Prověřte totožnost

Nebankovní­m ústavům umožňuje nedůsledno­st v prověřován­í identity klientů a jejich schopností splácet nynější podoba zákona O spotřebite­lském úvěru, který ukládá povinnost důkladného prověření až u půjček nad pět tisíc korun. Včera však vláda schválila novou podobu zákona, který nutnost prověrky i u takzvaných mikropůjče­k zahrnuje. Do parlamentu by se dokument měl dostat příští rok, do platnosti vstoupit 21. března 2016. Je však otázka, jak bude právě v otázce tlaku na důkladnějš­í prověřován­í identity účinný. Navíc přibývá i případů, kdy podvodníci na falešnou identitu vybírají zálohy za zboží, které nedodají. To je příběh redaktorky iDNES.cz Hany Válkové, jejíž fotografii, na které drží v ruce svůj občanský průkaz, někdo zneužil pro založení falešného facebookov­ého profilu. I přesto, že na ní bylo všechno kromě jména a fotky zakryto. Na profilu se jménem Válkové nabízel iPhony za cca 10 tisíc korun, ovšem po zaplacení čtyřtisíco­vé zálohy. Reportérce poté na její skutečný profil psali podvedení lidé.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia